Provocari si solutii actuale pentru Facebook Ads

06.12.2016 | De Lorand Soares Szasz | Vanzari si Marketing


Articol scris ca guest post, de Ciprian Susanu

facebookads

De fiecare data cand am ocazia, vreau sa iti aduc cat mai multa valoare, informatii care sa te ajute.

In octombrie si noiembrie Ciprian Susanu a fost in Cluj cu cateva traininguri interesante de marketing online. Dupa ce au fost, colegii mei au spus ca ar fi fain sa oferim si membrilor comunitatii noastre ocazia sa il cunoasca, pentru ca ce preda e de mare ajutor.

Ciprian are o experienta de 11 ani in zona de marketing online si a lucrat cu clienti precum Nestle, Worldclass sau Skoda.

Astazi public aici un mini-articol scris de Ciprian despre provocarile si solutiile actuale in ce priveste Facebook Ads. Lectura utila!

Lorand

 

„In ultimii ani, reteaua de socializare Facebook nu doar ca a crescut considerabil in Romania ca numar de utilizatori (dovada fiind statisticile Facebrands care in prezent arata 8.800.000 milioane de conturi la nivel national), ci a devenit si un canal de promovare pe care nu-l poti ignora daca ai un business si incerci sa dezvolti o strategie de marketing cat mai eficienta pentru crestere.

Mai mult decat atat, Facebook este, in prezent, un instrument esential care poate genera rezultate semnificative pentru orice tip de business, luand in considerare reach-ul enorm si posibilitatile avansate de targetare a audientei.

Utilizat corect, la potentialul sau real, Facebook poate fi un motor redutabil pentru brand-uri si pentru companii mai mici sau mai mari.

Cred cu tarie ca orice tip de business se poate dezvolta cu o strategie online gandita si implementata corect.

Campaniile de Facebook Ads sunt astazi nelipsite din discutiile si propunerile oricarui specialist de marketing online.

Si nu fara motiv, ci pentru ca sistemul de reclame pus la dispozitie de Facebook se afla intr-o continua dezvoltare si integreaza din ce in ce mai multe posibilitati de promovare.

In prezent, putem alege dintre 20 de tipuri diferite de reclame si doua tipuri distincte de plata (in sistem licitatie si in sistem de plata fixa) si putem opta pentru trei tipuri de obiective (de vizibilitate, de influentare a deciziei de cumparare si de vanzare).

Chiar daca sistemul pus la dispozitie de Facebook e perfectibil si mai are cateva imbunatatiri pentru a ajunge la nivelul celui pus la dispozitie de Google, e din ce in ce mai clar ca o campanie de Facebook Ads este o componenta vitala pentru o campanie completa de marketing.

Chiar daca sistemul de reclame al Facebook este intuitiv si pare usor de utilizat la o prima vedere, am observat, de-a lungul anilor, din discutiile cu clienti mai mari sau mai mici, dar si din proprie experienta, ca e destul de simplu sa investesti bugete de orice dimensiune in campanii de Facebook Ads, iar la final, cand tragi linie si masori, sa vezi ca nu ai obtinut rezultatele pe care le asteptai.

Ba mai mult, exista situatii in care ajungi sa simti ca ai pierdut bani, fara sa fi atins obiectivele propuse in prima instanta. Asta se poate intampla pentru ca:

  • sistemul Facebook Ads este din ce in ce mai complex, iar daca nu stii cateva mici (dar extrem de relevante) insight-uri, poti pierde intre 20% si 50% din bugetul pe care il investesti.

Doua astfel de exemple pot fi afisarea de reclame persoanelor care se afla in tranzit intr-o anumita locatie, si care, deci, nu sunt lead-uri calificate pentru un business care are ca potentiali clienti localnicii sau afisarea de reclame platite in sistem CPM pe coloana din dreapta in Facebook pe desktop, zona in care ad-urile au vizibilitate mult mai mica.

  • se observa, intotdeauna, o diferenta mare (intre -10% si -50%) intre rezultatele masurate de Facebook si traficul contorizat in Google Analytics, si este important sa stii de ce se intampla acest lucru.

Diferentele se pot explica prin erori de tracking, prin dificultati de incarcare a site-urilor pe dispozitive mobile sau prin alte motive care tin de fiecare business in parte, dar de care e important sa tii cont;

  • costurile de promovare cresc de la zi la zi. Am intalnit business-uri pentru care costurile per click sau pe mia de afisari s-au dublat in ultimele 6 luni. Si cred ca acest trend nu se va opri prea curand.

Online-ul a devenit un mediu extrem de competitiv, si este din ce in ce mai provocator sa atragi atentia audientei tale. Singura cale de a obtine rezultate cat mai bune, pe termen lung, este sa gandesti strategii cat mai corecte si sa implementezi reclamele cat mai profesionist.

Sunt convins ca exista solutii la problemele enumerate mai sus si toate incep de la cunoasterea principiilor de baza ale sistemului si necesita intelegerea in detaliu a clientului ideal al business-ului tau.

Spun asta pentru ca in momentul in care stii care iti este clientul si stii ce il caracterizeaza, iti dai seama cum il poti gasi cel mai eficient pe Facebook, cu metodele de targetare puse la dispozitie de platforma, dar si ce mesaje sa ii afisezi astfel incat sa il convingi sa te aleaga pe tine, si nu pe un competitor de-ai tau, oricare ar fi produsul sau serviciul pe care il pui la dispozitie.

De aici deriva si strategia de marketing online adecvata si tipul de campanie care se potriveste pentru obiectivele tale, de la page likes, interactiune, click-uri catre website, generare de lead-uri sau vizualizari video.

Dar toate acestea reprezinta doar varful eisberg-ului, pentru ca Facebook are si alte instrumente precum custom audiences si audiente lookalike, pe care am observat ca afacerile din Romania le utilizeaza prea putin pentru a obtine rezultate si mai bune in mediul online.

Din motivele de mai sus si nu numai, am hotarat sa creez un training intensiv, de doua zile, exclusiv despre Facebook Ads.

Este cel mai cuprinzator curs live de Facebook Ads din Romania. Incepe cu exercitiul de creare a unei strategii practice de marketing online pentru fiecare dintre participanti, continua cu toate cele de mai sus si acopera inclusiv subiectul masurarii si optimizarii campaniilor, plus sfaturi de abordare a segmentului business to business pe Facebook si multe altele.

Plus sfaturi si strategii care vin de la specialisti care implementeaza campanii in social media inca de la inceputul acestui curent in Romania.

Mai multe informatii despre acest training poti sa gasesti AICI.

Daca si tu ai incercat sa-ti administrezi singur campaniile pe Facebook si te-ai confruntat cu provocari similare, spune-mi mai multe intr-un comentariu si iti voi raspunde sau voi completa informatiile din curs cu solutii la problema ta.

Multumesc ca m-ai urmarit si astept cu entuziasm comentariul tau.

Ciprian”