[GUEST POST – Dacian Pascuta] Cum distrugi o companie cand cauti pacea

25.10.2020 | De Lorand Soares Szasz | Dezvoltare Personala si Profesionala


Cum bine stii, scopul meu e sa aduc cat mai multa valoare pentru afacerea si viata ta. Si fac asta prin resurse pe care ti le ofer eu sau alti oameni pe care ii apreciez.

In acest sens, te invit sa citesti un articol scris de Dacian, fostul meu coleg si co-autor al cursurilor

Deltaprenor, De vorba cu banii, Codul Antreprenorului si altele.

In ultimii ani Dacian s-a specializat in metoda Demartini, unul dintre cele mai puternice instru- mente de transformare pe care le-am folosit si eu. Articolul e dur, dar te trezeste la realitate. Dacian vorbeste despre lucruri pe care le-am trait din plin si le vad foarte des la clientii mei.

Suntem foarte buni la rezolvat efecte, dar deseori habar nu avem sa aflam cauza. Mie mi-a luat ani buni si sute de mii de Euro investiti in educatie si coaching ca sa vad lucrurile din aceasta perspectiva.

Tu ai acum ocazia să descoperi o parte, gratuit, in acest articol. Citeste cu deschidere si s-ar putea să ai niste revelatii puternice, care sa te ajute pe tine, ca antreprenor, si toata bunastarea afacerii. Iar dacă rezonezi cu aceste idei, Dacian a construit un curs genial pe baza lor, despre care iti voi spune la final. Spor la revelatii!

———

Dacian:

De multe ori, intentiile bune distrug afaceri. Ce inseamna asta?

De mici copii, preluam norme despre ce este bine si rau. „E bine sa fii x, dar Doamne fereste sa fii y!” Astfel de norme pot sa ne serveasca, dar pot sa ne si blocheze. De ce? Pentru ca normele sunt create social, deci vor incuraja orice considera societatea ca este ok si vor descuraja opusul.

Uite-asa ajungem la credinte precum: trebuie să fii un om bun, pacifist, care nu supără pe nimeni. Cu cat mai mult devine acesta normalul tau (normal = norma la care te supui), cu atat mai tare vei judeca la tine opusul (să fii perceput conflictual, egoist etc) si cu atat mai mult vei incerca sa-ti pastrezi imaginea pozitiva in fata lumii. Adica in fata normei. 🙂

Problema este ca, atunci cand un antreprenor sau manager face asta, ajunge sa: 

  • nu-și confrunte angajatii cand repeta aceeasi greseala a N-a oara
  • nu-i tine responsabili cand incalca etica firmei
  •  le ofera salarii pe baza de cine are „gura mai mare”, nu neaparat aduce valoarea mai mare
  • crede in interpretarea paguboasa „clientul nostru, stapanul nostru” in loc de „misiunea noastra, stapana noastra”
  • nu renunta la clientii de tipul „orice ai face, nu voi fi multumit” etc
    Si atunci compania stagneaza sau chiar regreseaza, face greseli costisitoare si pierde oportunitati, indeparteaza oamenii performanti si responsabili.

Deci FIX ce isi dorea antreprenorul sau man- agerul sa obtina, pace si prosperitate, DISTRUGE cand “lasa sa fie bine”.

Pare nebunie. Vrea sa fie un lider bun, vrea sa creeze un mediu fain, dar obtine exact opusul. De ce? Pentru ca norma lui, “implantata” din societate, familie ori scoala, il face sa fie DOAR bun cu echipa si clientii. Aceasta norma, exagerata, nu este din ADN-ul antreprenorului. Este din ADN-ul societatii care, in mare parte, huleste antreprenorii. Tu in care tabara vrei sa fii?

Antreprenorul constient si intelept se diferentiaza de societate prin faptul ca intelege aceste 3 principii:

1. Fara conflict, nu exista progres.
2. Cand ma accept, accelerez. Cand imi impun ceva, ma limitez.
3. E mai important sa servesc misiunea afacerii mele decat fixurile cuiva.

Principiul nr. 1: Fara conflict, nu exista progres.

Vantul stinge lumanarea, dar alimenteaza focul. Un copil care primeste doar sprijin, fara provo- care, devine sensibil si dependent ca om matur. Un antreprenor care ofera doar pace, fara con- flict, creste “copii” dependenti si “parinti” suprasolicitati, care la un moment dat cedeaza fizic sau psihic.

Atentie, nu vorbesc de tiranie. E adevarat ca unii oameni sunt in cealalta extrema, la fel de dauna- toare. Eu vorbesc de asumarea conflictului, atunci cand e cazul, cu maturitate.

Adica:
– sa iti comunici clar asteptarile si sa te asiguri ca celalalt a inteles
– sa-l tii responsabil de rezultat si sa te tii de consecinte
– sa confrunti comportamentele iesite din regulile companie

– sa limitezi influenta clientilor problematici si profitori etc

Iti vine greu sa faci aceste lucruri? Atunci iti propun urmatorul exercitiu:
Un client de-al meu se judeca pentru ca angajase un manager caruia i-a dat un procent din van- zari, fara justificare. O făcuse ca sa fie… om bun. 🙂 Dar vazand, in timp, ca managerul nu tragea pentru bunastarea firmei, antreprenorul fierbea de nervi, dar nu spunea nimic.

L-am intrebat asa: Cum anume IL AJUTA pe manager daca ii spune ce simte el ca e corect? Re- spectiv cum anume IL INCURCA daca nu ii spune?

Chiar daca nu se astepta, a gasit aproape 30 de raspunsuri. Iar aceste raspunsuri i-au schimbat starea suficient cat sa isi asume acea discutie.

La sedinta urmatoare, mi-a zis asa: „A fost mai deschis decat credeam. A inteles ce i-am explicat si a fost de acord sa scoatem procentul. Si chiar daca n-ar fi fost de acord, stiu ca am facut lucrul corect pentru amandoi. Acest exercitiu mi-a luat o piatra de pe inima. Si, pe deasupra, mi-a economisit 2000 de Euro lunar.”

Te invit să folosesti acest exercitiu oriunde ai observat ca vrei sa fii doar omul bun. Cand ii lasi pe oameni fara reguli, uita-te ca le strici viata si progresul. Pentru ca vor avea aceleasi cerinte nere- zonabile si acolo.

Cand le oferi ceva ce nu merita, ii inveti ca lucrurile vin usor si ca ei nu trebuie sa ofere aceeasi valoare. Asta ii poate handicapa pe viata. Cand taci in loc sa confrunti, ii opresti sa evolueze. Cand vrei sa fii un om bun, constientizeaza cum anume fix asta nu esti atunci. Nici pentru tine, nici pentru companie, nici pentru ei. Asta schimba jocul.

Principiul nr. 2: Cand ma accept, accelerez. Cand imi impun ceva, ma limitez. 

Cand mi-am inceput cariera de coach si am avut clienti pe care ii vedeam mult superiori mie, mi- am impus inconstient să arat doar partile mele pozitive. Asta era norma la care ma supuneam. TREBUIE sa fiu un coach bun, care livreaza doar excelenta. Ironia este că tocmai aceasta im- punere ma bloca sa fiu un coach bun.

Si dacă esti onest cu tine, o sa vezi ca e la fel si-n dreptul tau. Daca ti-ai impus sa fii doar pacifist, probabil ai ajuns sa fierbi in sinea ta si sa devii pasiv-agresiv, sa pedepsesti prin tăcere si nemul- tumire vizibila, sa fii furios fata de tine si poate sa defulezi acasa, cu familia. Mare pace ai adus!

Daca ti-ai impus sa fii doar un model inspirațional, probabil ajungi adesea sa te simti singur, apasat, fara vlaga, dar sa ascunzi asta ca sa nu dezamagesti. Mare inspiratie ai adus! Si asa mai departe.

Dar cand accepti sa fii si sa faci ambele parti, fara sa-ti impui doar una, energia ta se schimba. Atunci iti cresc increderea, claritatea si productivitatea. Pentru ca atunci ii lasi pe ceilalti sa te vada ca om, nu ca zeu. Si-atunci isi dau voie si ei sa fie autentici.

Am lucrat la un moment dat cu o companie unde liderul era deosebit de inspirational. Echipa il privea ca pe un soare si ii astepta ghidajul. Dar cand acest lider si-a recunoscut si slabiciunile, intr-un mod autentic, dinamica echipei pur si simplu s-a transformat. Oamenii au devenit mai autonomi, proactivi si responsabili.

Recunoaste si accepta ambele parti la tine. Daca nu faci asta, iti pui singur limite. Daca nu faci asta, opusul va continua sa te loveasca. Cu cat mai mult vei apara o imagine a ta, cu atat mai mult vei da de oameni care sa-ti arate opusul, in tine sau legat de companie.

Acesta este motivul pentru care altruistii extremi dau de egoisti extremi, pacifistii de razboinici, linistitii de agitati, iar dependentii de lauda de critici veritabili. Ca sa renunte la imaginea pe care si-au impus-o despre sine.

Principiul nr. 3: E mai important sa servesc misiunea afacerii mele decat fixurile cuiva. 

Un client avea în echipă 2 indivizi deosebit de comozi, care munceau, pe bune, cam o oră din zi. Iar el tacea si inghitea. I-am spus atunci asa: „Cand taci, sa nu mai spui despre tine că esti antre- prenor. Pentru ca in acel moment dovedesti ca e mai important pentru tine sa servesti lenea decat misiunea companiei.”

Decide pe cine servesti. Cum spunea o veche pilda, sa servesti la 2 stapani te face dublu tradator.

Cand un angajat trece repetat de limite, taci si servesti un mofturos? Sau il confrunti si servesti compania?

Cand ai o idee de dezvoltare, de exemplu un produs nou, ce faci? Astepti sa fie perfect inainte sa- l lansezi? Daca da, nu te păcăli. Nu interesele companiei vrei sa le servesti, ci egoul tău, caruia îi este frica sa fie acuzat ca e imperfect (adica, din nou, nu se supune normei).

Un client a amanat 3 ani sa lanseze un produs unic, pentru care piata era pregătita, pana au fa- cut-o concurentii lui. Degeaba i-a injurat pe urma. De ce i-a injurat? Ca au fost dispusi sa serveasca piata, chiar daca nu-s perfecti?

Cand vrei sa fii DOAR bun, apreciat, inspirational, pacifist etc, adevarul este ca nu servesti com- pania, ci altceva. Si, din cauza asta, bati pasul pe loc. Fixurile tale blocheaza afacerea mai mult decat echipa, clientii si concurenta la un loc.

De aceea, cand te observi ca eviti un conflict, de pilda, ca sa nu superi, aminteste-ti de acest principiu. Eu, acum, decid să nu servesc compania. Sa vezi cum doare cand zici asta. Si cum te responsabilizeaza totodata.

Aceste 3 principii si practici te ajuta sa iti conduci afacerea cu mintea echilibrata. Sa ai focus pe maximum de crestere si eficienta in echipa, nu pe cum sa aperi o imagine de om bun. Nu lasa mindsetul tau (cu tot cu bune intentii) sa iti blocheze afacerea.

Mult succes, Dacian

———

Lorand:

Cum a fost pentru tine articolul? Te-a pus pe ganduri?

Si asta-i doar o mica parte din care sunt dinamicile „din spate” care ne blocheaza. Zilele trecute am terminat de ascultat cursul pe care Dacian l-a creat si e genial.

Aduce revelatii profunde pe toate ariile afacerii si exercitii practice. La fiecare cateva minute ai ceva de notat. Cursul se numeste Mintea Secreta de Business si cred ca-i un nume foarte potrivit. Pentru ca vorbeste despre cum sa ai o minte clara, adica o fundatie sanatoasa, peste care sa aplici tot ce stii deja legat de business. Si astfel să dai valoare cu adevărat tehnicilor de business.

Iata de ce iti recomand sa nu ratezi acest curs:

  1. Daca ai aplicat o multime de tehnici BUNE si nu au functionat, probabil este o problema la fun-
    datie. Acest curs te poate ajuta sa o descoperi, sa afli ce te-a sabotat.
  2. Daca ai invatat multe lucruri, dar nu le-ai pus in practica, din acest curs vei intelege ce te-a tinut
    pe loc.
  3. Vei putea sa rezolvi provocarile intr-un mod strategic, incepand de la cauza, nu doar sa rezolvi
    efecte. Iar asta te ajuta sa petreci mai putin timp pe stins incendii.

4.Dacian a reusit sa traduca in cuvinte simple o cunoastere foarte profunda despre viata. Asta

inseamna ca acest curs te ajuta nu doar in business, ci si in alte planuri: relatii, bani, cunoastere de sine.

Te las pe tine sa descoperi mai mult. Gasesti AICI descrierea cursului si cum poti sa-l cumperi.

Am platit câteva mii de euro pe primul meu program de coaching si consultanta in aceasta zona. Si a meritat din plin, pentru ca am aflat cauzele profunde ale provocarilor din afacere.

Stiu ca nu toti antreprenorii au acum bugete atat de generoase pentru coaching sau consultanta. Dar acest curs, la doar 200 de Euro, iti aduce suficienta claritate si cunoastere cat sa faci trans- formari de mindset si actiuni, cat sa-ti permiti pe urma ce buget vrei tu.

Suma asta o dai la o pizza sau masa in oras cu echipa, daca nu e mare. Dar efectele acestui curs, daca-l pui in practica, vor depasi de N ori efectul pe care ti-l aduce un team-building.

Tu stii cat de important e pentru tine si afacerea ta sa inveti sa gasesti cauze si cum sa le tratezi, si sa nu ramai frustrat si blocat in efecte. Dar sa nu-mi si sa nu-ti spui ca 200 de Euro sunt scuza ta.

Cursul iti ofera garantia ca vei percepe cel putin valoarea platita. Asa ca daca nu iei cursul, pune-ti intrebarea cat de mult vrei sa iti asumi urmatorul nivel.

Aștept să-mi spui despre rezultate, dupa ce aplici ce inveti in curs. 

P.S.: Daca te inscrii pana la finalul ofertei (miercuri seara, 28 octombrie), intri automat intr-o tombola unde Dacian va extrage 3 castigatori, care vor primi cate 2 sesiuni de coaching cu el. Deci cei 3 castigatori vor avea ocazia sa implementeze primele idei din curs direct cu Dacian. 🙂