[Guest post] Brandurile, David si Goliat

28.02.2018 | De Lorand Soares Szasz | Vanzari si Marketing


Probabil stii deja povestea lui David si Goliat. M-am gandit ca ar fi util sa o mai citesti o data. De data asta spusa pe intelesul antreprenorilor. Am scris articolul asta sperand ca te voi ajuta sa-ti clarifici urmatoarele nelamuriri: Ce este un brand, de fapt? De ce are nevoie afacerea ta de unul? Cum poti castiga lupta cu brandurile mari?

Povestea lui David si Goliat Lupta dintre David si Goliat a ramas ca o metafora pentru o victorie incredibila, obtinuta in fata unui adversar ce parea imposibil de invins. Povestea s-a intamplat acum aproape 3000 de ani, cand poporul israelitilor a fost atacat de un neam razboinic, filistenii. Filistenii l-au trimis pe cel mai de temut luptator al lor, un urias de 2 metri, imbracat in armura de bronz din cap pana-n picioare, inarmat cu o sabie, o sulita si un harpon. Uriasul, pe nume Goliat, provoaca la duel pe oricine are curajul sa se lupte cu el.

Era atat de mare si de infricosator incat niciun soldat israelit nu indraznea sa se lupte cu el. Nimeni nu credea ca il poate invinge. In cele din urma, un tanar pastor, David, accepta provocarea la duel si alege sa isi riste viata pentru a-si salva poporul. David refuza sa poarte armura oferita de rege si pleaca la lupta cu singurele arme pe care stia sa le foloseasca: o bata, prastia sa si 5 pietre. David a cautat cel mai vulnerabil loc al uriasului, a pus o piatra in prastie si a aruncat-o chiar intre ochii uriasului, doborandu-l. Cum te poate ajuta o povestire biblica in afacerea ta? Te ajuta daca o privesti si o intelegi din alta perspectiva.

Cea a unui antreprenor. Uriasul este o firma mare si cunoscuta. E inarmata cu un buget imens pentru marketing si un departament cu zeci de oameni care lucreaza doar la promovarea brandului lor. Pare normal ca un astfel de gigant sa striveasca competitorii micuti fara probleme. Putem considera asta greseala firmelor mici care incearca sa bata uriasii cu armele acestora, desi nu e in avantajul lor pentru ca nu le stapanesc prea bine.

Poti refuza armura greoaie din bronz daca iti incetineste afacerea. David isi cunostea foarte bine punctele forte: era un expert in manuirea prastiei, avea o tinta grozava, era micut, ceea ce il facea rapid si agil. Pasul doi in castigarea luptei cu uriasul a fost identificarea punctelor vulnerabile ale adversarului. A gasit o gaura in armura lui, o portita spre victorie. Fruntea uriasului era descopetita, lasandu-i astfel lui David un avantaj de care a profitat din plin.

Morala povestii tradusa in limbaj antreprenorial este ca afacerile mici pot sa faca fata afacerilor mari prin curaj si cateva tactici istete. Una dintre aceste tactici este o strategie de brand grozava. Aceasta te ajuta sa-ti spui povestea scotand in evidenta punctele tale forte, ce e unic sau diferit la produsul/serviciul tau si care sunt beneficiile pe care clientii le pot avea cumparand de la tine. Cum castiga afacerile mici? Iata cateva motive in plus pentru a crea un brand pentru o afacere mica: Atunci cand iti creezi un brand vizibil oamenii nu te mai percep ca pe o firma mica. Nu conteaza ce numar de angajati ai sau de cati ani esti pe piata. Tu iti spui povestea bine, iar oamenii o cumpara. Creste credibilitatea companiei tale. Oamenii nu au incredere in produsele despre care nu au auzit niciodata. E un risc pe care nu vor sa si-l asume. Cu cat brandul tau devine mai cunoscut, cu atat creste si reputatia companiei tale. Daca vinzi mai multe produse sau servicii sub acelasi brand, devine mai usor sa le promovezi impreuna.

Poate unul dintre produsele tale devine foarte popular si are multe vanzari. Asta ii va da o reputatie buna doar produsului respectiv si nu ajuta sa-ti vinzi si celelate produse. Dar ce este, pana la urma, un brand?

Cred ca ai inteles cat de important este sa-ti construiesti un brand si ca asta va face diferenta in razboiul cu firmele mari. Probabil, urmatoarea ta intrebare este: dar ce inseamna un brand? Un brand inseamna o combinatie de nume, logo, slogan, culori, design, personalitate, pret, website, prezenta pe retelele de socializare, dar presupune mult mai mult de atat.

Brandul este o promisiune, iar atunci cand cumperi un brand cunoscut stii deja la ce sa te astepti. Brandul mai consta si in toate atributele care iti vin in minte prima data atunci cand te gandesti la un produs. De exemplu, pentru Mercedes-Benz atributele care iti vin in minte sunt probabil: lux, eleganta, calitate germana, siguranta si durabilitate. Sloganul de la Pepsi este “live for now” (traieste in prezent, bucura-te de ce se intampla acum). In reclamele lor apar mereu oameni tineri, cool, care se distreaza. Ei promoveaza un stil de viata cool. Promisiunea din spatele brandului lor e ca daca bei Pepsi vei arata si tu cool. Brandul este o poveste. Castiga cei care ii fac pe oameni sa- si doreasca sa faca parte din povestea lor.

Atunci cand cineva cumpara o geanta Louis Vuitton, nu plateste doar pentru o geanta cu design frumoas, din material de buna calitate. Cumpara o emotie. Senzatia pe care o are atunci cand poarta pe brat o geanta care spune despre ea ca are un anumit statut social si un stil de viata care ii permite sa plateasca atat pentru o poseta. Un alt exemplu cunoscut este Apple. Oamenii nu cumpara un iphone numai pentru design sau calitate. Ei dobandesc un statut ca utilizator de iphone, faptul ca detin un produs de la acest brand ii face sa se simta intr-un anumit fel. Oamenii cumpara un produs de la un brand pentru mai mult decat calitatile fizice. De exemplu, o companie de cosmetice care vinde produse pentru ingrijirea pielii din produse naturale, 100% organice, fara conservanti, coloranti artificiali, fara parabeni, care nu sunt testate pe animale si doneaza anual 10% din profitul lor unui ONG care lupta pentru protejarea mediului inconjurator. Daca firma reuseste sa-si spuna povestea, adica sa-si construiasca brandul, aceasta va reusi sa-si formeze o clientala fidela care va fi dispusa sa plateasca un pret premium pentru produsele lor, pentru ca valorile firmei sunt in concordanta cu valorile lor personale.

Cu alte cuvinte, oamenii vor deveni clienti fideli pentru ca se simt bine folosind acele produse, prin asociere cu brandul respectiv si ei iubesc si protejeaza natura. Daca nu esti convins deja ca brandul face diferenta dintre afacerile profitabile si cele care se chinuie sa supravietuiasca de la an la an, uite inca un exemplu: Unele firme si-au facut brandul atat de cunoscut incat oamenii folosesc numele lor atunci cand se refera la un produs. Indiferent daca este cumparat de la ei sau de la competitorii lor. Auzi mai des oameni care spun ca si-au cumparat adidasi, nu pantofi sport. Nu conteaza ca pantofii sunt de la Adidas, de la competitorii lor, Nike sau din piata. Alte exemple la fel de cunoscute sunt Xerox pentru orice imprimanta, Coca-cola pentru orice bautura cola. In fine, ai inteles ideea.

Cum iti vei spune povestea in continuare? Sper ca am reusit sa te fac sa te gandesti la felul in care iti poti imbunatati strategia de brand si sa acorzi mai multa importanta unui aspect care iti poate duce afacerea in liga jucatorilor mari. Tu ce alte beneficii ale brandingului pentru afaceri mici ai mai gasit? Te rog sa-mi lasi ideile tale intr-un comentariu mai jos.

PS: Eu sunt Andrei si sunt fondatorul agentiei de Branding si Marketing Vandy Vision. Iti multumesc ca ai citit articolul si sper sa iti fi fost de folos informatiile. In incheiere, te invit sa faci TESTUL GRATUIT de BRAND pentru afacerea ta si sa identifici printr-un scor, cat de solid este brand-ul tau la momentul actual. Apasa pe acest link http: //bit.ly/Brand-Test