De ce nu intelegem banii. Povestea banului la psiholog

15.11.2017 | De Lorand Soares Szasz | Financiar


Intr-o zi, banul merge la psiholog, cu o usoara depresie.

Psihologul il intreaba ce s-a intamplat.

– Am trecut prin cea mai ciudata experienta din viata mea, raspunde banul. Ma plimbam linistit, in drum spre casa unui prieten, cand am auzit strigate. Un cuplu se certa aspru in casa de langa strada.

– Ce spuneau? a intrebat psihologul.

– Aici vine partea ciudata… Spuneau ca le lipseste banul din casa, adica eu. Spuneau ca “asa nu mai merge”, “asta nu-i viata!”, spuneau ca “fara bani nu poti sa misti un deget” si ca “norocul le bate doar altora la usa”. Recunosc ca m-am simtit responsabil si am luat o decizie pe moment.

– Ce ai facut?

– Le-am batut la usa. Mi-au deschis si le-am spus ca vreau sa locuiesc cu ei, daca tot imi duc lipsa. Pentru mine, nu era un efort asa mare, iar prietenul la care ma duceam ma intelege. Oricum are si alti prieteni de-ai nostri in vizita. Cuplul s-a bucurat si m-a primit cu draga inima in casa lor.

– Ce fain! Deci le-ai rezolvat problema.

– Ei, asa am crezut si eu, zise banul. Daca era asa, nu mai veneam azi la tine, domnule psiholog.

– Ce s-a intamplat?

– N-au trecut bine cateva zile si cei doi au inceput iar sa se certe. Auzeam replici de genul “Nu vezi ca banul nu aduce fericirea?”, respectiv ca “Banul este ochiul dracului”, “Banul desparte familii” etc.

– Si ce ai facut?

– M-am simtit ingrozitor. Nu mai intelegeam nimic. Cum vine asta? La inceput, spuneau ca au nevoie de mine, iar apoi, in loc sa fie linistiti, imi spun ca sunt al dracului si ca le-am facut rau. Asa ca am decis sa plec, sa nu le mai creez probleme. Am iesit pe usa cat ai zice „cash”. Si am venit direct aici, cu o dilema: Sunt chiar asa de ingrozitor?

– Banule, hai sa analizam la rece. Fara tine era bine?

– Dupa cum se certau, nu era.

– Cu tine le-a fost bine?

– Spuneau ca ii despart, deci nu le-a fost bine nici asa.

– Deci orice ai facut tu, situatia dintre ei s-a schimbat?

– Nu.

– Atunci de ce sa te gandesti ca tu esti problema? Cand un om nu are liniste interioara, oricine vine in viata lui e o problema in plus.

– Deci nu ar trebui sa imi fac procese de constiinta?

– Nu. Mergi la prietenii tai, asa cum ai vrut de la inceput si vezi cum vei fi tratat acolo. Ca un prieten. Vei fi binevenit, tratat cu respect, iar daca oamenii se vor certa, ca ni se intampla tuturor, nu va fi din cauza ta.

Concluzia povestii? Concluzia e a ta. Tu stii mai bine ca oricine ce simti legat de bani. Totusi daca ai ajuns pana aici, e posibil sa te ingrijoreze tensiunea  pe care o aduc finantele in viata ta.

Si inainte de orice altceva cred ca e important sa cunosti cauzele care provoaca tensiune in aproape toate relatiile. Ele pot fi:

  • convingerile pe care le dobandim din familie sau societate despre bani
  • modul diferit in care ne raportam la economii si cheltuieli
  • o scara diferita de valori de cea a partenerului
  • lipsa independentei financiare

Toate acestea sunt aidoma unei seminte pe care o plantam timpuriu si care influenteaza viitorul relatiilor noastre. 

Ce se intampla de fapt este ca de multe ori, vrem sa traim prosper, chiar daca nu am plantat samanta ca lucrul acesta sa se intample.

Daca am pus lipsa, cum sa culegem bani?

Te invit la un webinar GRATUIT  in care iti voi arata pas cu pas 4 etape fundamentale ca sa obtii independenta financiara.

Inscrie-te ACUM la webinar acum si afla cum sa treci cat mai repede prin cele 4 etape. Si cum sa reduci timpul pana la independenta financiara, de la zeci de ani la maxim 10.

 

Lorand (care vrea sa fii independent financiar) Soares Szasz