Prietenii la birou – pro sau contra?

17.01.2018 | De Lorand Soares Szasz | Dezvoltare Personala si Profesionala


Prietenii sau relatii strict profesionale la birou? Cred ca fiecare ne-am pus intrebarea asta la un moment dat. Cum e mai bine? Sa avem relatii amicale la locul de munca, sau sa pastram lucrurile strict profesional cu colegii? Ca antreprenor, ti-ai pus probabil intrebarea cum afecteaza aceste prietenii afacerea, daca e mai sanatos sa incurajezi sau sa descurajezi acest fenomen. Ca angajat, te-ai gandit probabil unde e limita, cat de prietenos poti sa fii, fara sa fii privit chioras de colegi sau sefi.

E o intrebare dificila, cu multiple raspunsuri si cu foarte multe variabile. Depinde de personalitate, de circumstante, de experiente si multe altele.

Am devenit curios de parerea expertilor si am inceput sa sap un pic despre subiect. Apoi m-am gandit sa impartasesc si cu tine ce am aflat.

Poate iti e de folos 😉

In acest articol o sa iti prezint ambele parti ale monedei. O sa gasesti argumente pro si contra relatiilor de prietenie la job, apoi te invit in comentarii sa-mi spui care a fost experienta ta in aceasta situatie.

Exista numeroase studii care arata ca este benefic sa ai un prieten bun la locul de munca. Exista si un termen pentru asta: work spouse (sot/sotie de munca), folosit tot mai des. Practic inseamna o relatie stransa de prietenie cu un coleg de munca.

Multi angajati sustin ca oamenii cu care lucreaza, echipa, sunt aspecte la fel de importante ca firma sau jobul in sine. In cartea “Vital Friends: The People You Can’t Afford to Live Without”, Tom Rath spune ca atunci cand a intrebat angajatii daca prefera un prieten la locul de munca sau o crestere de salariu de 10%, oamenii au ales prietenul.

 

Un studiu LinkedIn arata ca 46% dintre angajati din toata lumea considera ca prietenii de la serviciu sunt importanti pentru fericirea lor generala. Se pare ca aceste relatii conteaza atat de mult pentru ca ne fac sa ne simtim conectati unii cu altii. In plus ne fac mai motivati si mai productivi pentru ca e mai usor sa ceri si sa oferi sprijin cuiva cu care ai construit un raport solid.

Un alt studiu, facut de Gallup, arata ca 43% dintre cei care au prieteni la locul de munca se simt mai apreciati pentru munca lor.

Un alt aspect interesant revelat de studiu este faptul ca loialitatea fata de companie este influentata de relatiile de la birou si ca exista sentimentul de loialitate si fata de echipa. Mai mult, cei care au prieteni la birou s-au dovedit mai rezistenti la stres si mai adaptabili la situatii neasteptate.

 

O alta cercetare publicata de Harvard Business Review spune ca angajatii care au prieteni la birou au stima de sine mai ridicata, sunt mai productivi si mai cooperanti.

Specialistii recomanda promovarea unei culturi organizationale care se bazeaza pe empatie, relatii apropiate intre angajati pentru ca imbunatatesc rezultatele si performanta companiei per ansamblu.

Pe de alta parte, vorbaria la birou poate sa fie un semnal de alarma ca oamenii nu isi fac treaba.

Mai mult, daca o relatie devine prea apropiata, exista riscul ca ceilalti sa se simta exclusi  si sa se produca o ruptura in echipa.

O relatie de prietenie este si mai riscanta daca cei doi “prieteni” sunt subordonati ierarhic unul celuilalt. De multe ori, sa fii prieten cu seful, inseamna in ochii echipei ca vei fi cu siguranta favorizat in anumite situatii. De aceea este crucial pentru un manager sa se poarte echitabil cu toata echipa.

Asa cum vezi sunt multe argumente pro, dar si contra. Recomandarea mea este, atat daca esti angajator, cat si daca esti angajat, sa gasesti un echilibru.

Oamenii nu sunt roboti, sunt fiinte sociale si au nevoie de conectare. Un mediu de lucru prea impersonal o sa duca la lipsa de implicare. Pe cand un angajat care se simte bine la locul de munca o sa fie mai creativ si mai productiv.

Nu e sanatoasa nici cealalta extrema, in care munca devine secundara socializarii la birou. E bine sa existe o limita a interactiunilor prietenesti, iar taskurile trebuie sa aiba mereu prioritate.

Tu ce parere ai? Care este mediul de lucru ideal pentru tine?

Scrie-mi in comentarii care e experienta ta: sunt prieteniile la locul de munca o idee buna sau nu?

Iti multumesc!

 

Cu prietenie,

Lorand (care isi doreste un mediu bun pentru fiecare echipa) Soares Szasz