11 Lectii despre Scoala si Viata de la Bill Gates

25.06.2013 | De Lorand Soares Szasz | Dezvoltare Personala si Profesionala


Discurs Bill Gates

Acest articol este in special pentru cei care sunteti sau veti fi parinti. In loc de a sta pe Facebook, sau a viziona un film, cititi-i copilului vostru inainte de culcare… in fiecare zi cel putin o luna.

Bill Gates a tinut un discurs la un liceu despre 11 lectii pe care nu le-ai invatat si nu le vei invata la scoala. El a scos in evidenta faptul ca sentimentul de automultumire si invataturile „corecte” din punctul de vedere al politicilor educationale au creat o generatie de copii care nu au deloc notiunea de realitate si despre felul in care realitatea aceasta i-a destinat esecului in lumea reala.

 

Cele 11 lectii recomandate de Bill Gates:

 

Lectia nr. 1: Viata nu e dreapta – obisnuieste-te cu ideea!

Lectia nr. 2: Lumii prea putin ii pasa de stima ta de sine. Lumea se asteapta sa realizezi ceva INAINTE de a fi multumit de tine insuti.

Lectia nr. 3: Nu vei castiga 60.000$ pe an de indata ce parasesti bancile scolii. Nu vei fi vicepresedintele vreunei companii cu telefon in masina decat atunci cand vei fi muncit pentru acestea.

Lectia nr. 4: Crezi ca profesorul tau e sever? Stai sa vezi cand o sa ai un sef!

Lectia nr. 5: A lucra intr-un fast-food nu este ceva sub demnitatea ta. Bunicii tai aveau o alta denumire pentru asta: o numeau sansa.

Lectia nr. 6: Daca o dai in bara, nu e vina parintilor tai, asa ca nu te mai smiorcai in legatura cu greselile tale, ci invata din ele.

Lectia nr. 7: Inainte de a te fi nascut, parintii tai nu erau atat de plicticosi ca acum. Au ajuns asa din cauza ca trebuie sa-ti plateasca cheltuielile, sa-ti spele hainele si sa te asculte pe tine spunandu-le cat de grozav te crezi. Asa ca inainte de a te porni sa salvezi jungla de parazitii generatiei parintilor tai, incearca sa-ti despaduchezi propriul dulap.

Lectia nr. 8: Poate ca scoala ta a scapat de invingatori si invinsi, insa viata NU. In unele scoli s-au abolit corigentele si elevul poate incerca de cate ori vrea el sa dea raspunsul corect la o intrebare. Asta nu seamana, deloc, cu NIMIC din viata reala.

Lectia nr. 9: Viata nu se imparte in semestre. Nu ai verile libere si pe foarte putini angajatori ii intereseaza sa te ajute sa „te regasesti”. Faci asta in timpul liber.

Lectia nr. 10: Ce vezi la televizor NU e viata reala. In viata reala oamenii chiar trebuie sa mai plece din cafenele si sa mearga la serviciu.

Lectia nr. 11: Fiti amabili cu tocilarii. Exista sansa ca in viitor sa lucrati pentru vreunul dintre ei.

Super discurs 🙂

M-am gandit sa adaug si eu cateva lectii din experienta mea cu scoala.

 

Cele 5 lectii pe care le-am invatat pe pielea mea:

 

Lectia nr. 12: Scoala te-a invatat sa dai raspunsuri, nu sa pui intrebari. Dar, in viata, cel care avanseaza este cel care pune intrebari. Albert Einstein marturiseste ca secretul lui se datoreaza mamei lui formidabile. Pentru ca in fiecare zi il intreba cand venea de la scoala: „ai pus o intrebare buna azi?”. Cel care pune o intrebare poate fi prost cateva secunde, cel care nu pune intrebari poate ramane prost pentru totdeauna.

Lectia nr. 13: Daca ai impresia ca nu mai este nevoie sa inveti, te inseli amarnic. E ca si cum ti-ai cumpara o masina si ai alimenta cu benzina o singura data. In viata ai nevoie sa inveti continuu, sa „alimentezi cu benzina” in fiecare zi.

Lectia nr. 14: Nu ignora nici un lucru invatat la scoala, pentru ca habar n-ai cand te va ajuta in viata. Lucruri care ti se par absurde la scoala, intr-o zi s-ar putea sa iti schimbe viata.

Lectia nr. 15: Fa mai mult decat ti se cere. Daca ai cinci exercitii de facut, fa sapte. Daca ai de citit o carte, citeste doua. Oamenii care progreseaza sunt cei care fac mai mult decat li se cere.

Lectia nr. 16: Cea mai mare lectie pe care trebuie sa o inveti in scoala este integritatea. Acesta este ingredientul care face diferenta intre oamenii de succes si cei care viseaza la succes.

Acestea sunt gandurile mele…

Tu cu ce ai mai completa aceasta lista de recomandari? Lasa-mi un comentariu mai jos si spune-mi te rog parerea ta despre scoala si viata 🙂