#educareaEschimbarea: Stii teoria, stii ce sa faci, dar nu treci la treaba. De ce?

21.11.2017 | De Lorand Soares Szasz | Dezvoltare Personala si Profesionala


Iti doresti sa incepi o afacere sau sa ai un job mai bun, vrei sa ajungi la urmatorul nivel in cariera sau in viata personala. Stii chiar si ce trebuie sa faci ca sa ajungi acolo. Si totusi nu faci nimic. Nu reusesti sa actionezi, te simti impotmolit si nu intelegi de ce nu reusesti sa mergi mai departe. Ai totul in cap, stii teoria foarte bine, dar iti lipseste motivatia, ceva te tine si nu te lasa sa FACI ceea ce STII.  Ce poate fi si cum poti sa scapi de aceasta problema?

Cu siguranta ai auzit expresia “Informatia e putere!”. Si partial e adevarat. E foarte bine sa stii ce trebuie sa faci ca sa iti atingi obiectivele. Dar informatia e doar putere potentiala. Daca nu actionezi, nu te ajuta la nimic.

Cu alte cuvinte: Stii. Si la ce te ajuta ca stii?

Sau, asa cum mi-a scris Octavian intr-un mail:

Ce poate fi mai dureros decat sa stii reteta si sa nu o poti aplica din lipsa de energie sau de multitudinea de nimicuri ce apar zilnic in cale. Stiu ce trebuie sa fac (cel putin stiu mai multe decat acum 5 ani), dar m-am impotmolit si nu prea mai merg bateriile”.

Si sunt multi altii ca Octavian.

“Ma doare faptul ca nu am inca o afacere. Desi am incercat de nenumarate ori, nu am reusit. Ma chinui sa fac ceva de vreo 10 ani si nu am mai reusit. Am nevoie de o persoana care sa-mi dea mereu cu piciorul in fund. Stiu tot ce am de facut pentru a reusi. Dar fac un timp apoi scade. Muncesc la Londra toata ziua in genunchi. Pun gresie si faianta. Inghit praf. Nu asta este viata la care visez”, mi-a scris si Adrian.

Iar Gabriel pune si mai mult degetul pe rana:

“Am inceput sa citesc, sa urmaresc webinarii, seminarii si workshop-uri, dar ezit in a lua actiune concreta, in a face ceva care sa ma duca la un nivel superior. Sunt intr-o zona buna, confortabila. Mi-ar placea sa fiu mai sus, dar ceva, o forta ma tine pe loc… Mi-as dori sa scrii ceva despre cum sa trecem la actiune. Stiu, in teorie e simplu, arde corabiile, ia-ti viitorul in propriile maini, bla, bla… M-ar interesa niste exemple concrete. Cum putem schimba rutina si cum putem deveni mai buni”.

Te-ai regasit in vreunul dintre aceste mesaje? Nu esti singurul.

As vrea sa raspund cu o intrebare: Sa stii = informatie. Unde se afla informatia? Exact. In minte. In ratiune.

Si am invatat dupa atatea studii ca deciziile noastre sunt emotionale, iar apoi le justificam rational.

Deci ce lipseste cand stii ce trebuie sa faci, dar nu faci? Emotia potrivita.

In cartea “Switch” Chip si Dan Heath scriu: “Concentreaza-te pe sentimente. Sa stii ceva nu e de ajuns ca sa aduca o schimbare. Fa-i pe oameni, sau pe tine insuti, sa simti ceva”.

Practic, problema se reduce la emotii. Exista un soi de “lupta” intre creierul rational si creierul emotional.

Creierul rational STIE ce ar trebui sa faca, iar creierul emotional se SIMTE atat de bine in zona de confort, pentru ca ii este teama de schimbare. Acest conflict interior este cel care te face sa nu actionezi, pentru ca de obicei emotiile castiga.

Gandeste-te la lucruri simple, de exemplu dimineata cand iti suna alarma. Stii foarte bine ca trebuie sa te ridici din pat ca sa nu intarzii de la birou, dar creierul emotional iti transmite ca se simte atat de bine la caldura, sub plapuma, asa ca apesi pe snooze/amana.

Stii foarte bine ca nu ar trebui sa mananci ciocolata aia, dar totusi o faci pentru ca emotional o adooori.

La fel e si cu lucrurile “mari”. Stii ce trebuie sa faci ca sa ai viata la care ai visat, dar sabotorul emotional vine cu tot felul de argumente ca sa te convinga sa nu actionezi. Dezgroapa frici vechi, iti arata tot felul de scenarii, iar intr-un final castiga si  rational spui: Lasa, ca merge si asa. Si ramai in rutina confortabila de dinainte.

Bine, astea sunt faptele, dar care e solutia? Ei bine, solutia nu e sa castige creierul rational, asa cum poate ar fi logic. Asta ar alimenta si mai mult conflictul. Pentru ca este in natura creierului emotional sa vrea mereu sa castige. Si sa fim sinceri, e puternic. Asa e in codul nostru genetic.

Da, sunt situatii in care castiga creierul rational. Despre acele situatii spunem ca e vorba de vointa. Problema e ca de multe ori acele schimbari nu dureaza pentru ca emotiile preiau controlul din nou.

Mai mult decat atat, daca doar creierul rational ar fi “seful” probabil nu am lua nicio decizie fara sa o analizam din toate partile. Ne-ar lua o vesnicie sa decidem ce sa mancam pentru cina daca nu ar fi creierul emotional, care decide dupa stari si senzatii.

Si atunci, ce putem sa facem? Raspunsul este: sa facem pace. Sa determinam cele doua parti sa colaboreze, sa se ajute reciproc. Sa motivam creierul emotional astfel incat sa dea imboldul necesar creierului rational ca sa actioneze.

Suna prea complicat? Cred ca esti de acord ca un plan fara actiune nu valoreaza nimic. Sa ai in minte un obiectiv sau sa te gandesti mereu ca vrei ceva nu este de ajuns. E nevoie sa apelezi la emotii, la sentimente.

Trebuie sa STII ca sa planifici, dar trebuie sa SIMTI ca sa FACI.

Asadar motivatia nu e o problema de vointa, cum multi s-ar gandi. Vointa vine de la creierul rational, pe cand motivatia e specifica celui emotional. Cand simti ca nu reusesti sa actionezi nu inseamna ca esti lenes, cum probabil ai auzit. Poate chiar sa insemne ca esti obosit din cauza acestui conflict din interiorul tau.

Dar nu te descuraja, pentru ca exista solutii. 🙂

Stii ce e fascinant?

Atat cuvantul “motivatie”, cat si “emotie”, au aceeasi radacina. Ambele vin din latinescul “motere”, care inseamna a (te) misca. Practic de aici vine actiunea. De asta spunea si Tony Robbins ca “emotiile sunt forta din spatele fiecarei actiuni.”

Cercetatorii au descoperit ca nivelul de dopamina din creier este responsabil pentru motivatie. Studiile arata ca mai multa dopamina = mai multa motivatie. Practic acest neurotransmitator activeaza centrii de recompensa inainte sa obtinem rezultatul, iar asta ne determina sa actionam.

Ce putem sa facem ca sa marim in mod natural nivelul de dopamina si sa trecem de la teorie la fapte? Iata cateva metode:

1. Imagineaza-ti cum o sa te simti atunci cand o sa ajungi acolo.

Fie ca vorbim de un proiect pe care vrei sa il finalizezi, fie ca vrei sa iti deschizi afacerea la care ai visat, fie ca vrei un job nou sau o relatie noua. Gandeste-te cat de fericit o sa fii (si ce altceva o sa simti) cand in sfarsit ajungi la rezultat.

2. Scapa de fricile care te tin pe loc.

Unul dintre motivele pentru care nu reusesti sa pui in practica teoria pe care o stii poate sa fie frica de esec. De obicei, procrastinarea si amanarea vin din frici. Iti recomand un exercitiu simplu, dar puternic, de la Tim Ferriss, care sa te ajute sa scapi de ele.

Se numeste “fear setting” si are trei pasi. Mai intai, ia o foaie si scrie teama care te framanta, apoi imparte pagina in 3 coloane. In prima,  defineste ce se poate intampla daca acea frica se adevereste. In cea de-a doua scrie ce poti face ca sa previi ca acele lucruri pe care le-ai scris in prima coloana sa se indeplineasca. Apoi in cea de-a treia coloana scrie ce poti sa faci ca sa repari daca lucrurile din prima coloana totusi se intampla.

Asa-i ca nu mai pare atat de ingrozitor?

3. Imbunatateste-ti dispozitia.

Oamenii de succes sunt fericiti, nu-i asa? Cu totii ne dorim asta. Interesant e ca nu succesul atrage fericirea, ci invers. Shawn Achor argumenteaza in “The happiness advantage” ca atragem succesul atunci cand suntem mai fericiti si gandim pozitiv. Creierul e programat sa „dea tot ce are mai bun” atunci cand e intr-o stare pozitiva. Achor arata in carte ca medicii intr-o dispozitie buna au pus diagnostice corecte mai repede cu 19% decat cei intr-o stare negativa. Oamenii de vanzari optimisti vand mai mult cu 56% fata de colegii pesimisti.

Asa ca expresia “gandeste pozitiv” nu e doar un blabla. Chiar iti ajuta creierul sa functioneze mai bine.

Cum sa ai o dispozitie buna cand ai atatea probleme? Probabil la asta te gandesti acum. Te-ai gandit macar pentru o clipa ca poate e invers? Ai “atatea probleme” pentru ca ai o stare negativa?

Cum sa iesi din ea? Studiile au aratat ca nivelul de dopamina din creier creste daca asculti muzica, faci miscare si mananci sanatos. Gaseste ce-ti place.

4. Sarbatoreste progrese mici.

Alte studii au aratat ca progresul este un factor care declanseaza motivatia. Poate ca planul mare ti se pare infricosator, imposibil si irealizabil si te-ai gandit ca mai bine nici nu il incepi. Sugestia mea e sa il spargi in bucati mici, cate un pas pe rand, iar cand le bifezi o sa te simti mai capabil pentru urmatorul task. Teresa Amabile si Steven Kramer explica in “The Progress Principle” ca orice mica victorie creeaza un efect pozitiv si te motiveaza sa mergi mai departe.

Sper ca aceste recomandari o sa te ajute sa gasesti calea spre actiune. Te rog, tine minte acest citat al lui Zig Ziglar: Nu trebuie sa fii excelent ca sa incepi, dar trebuie sa incepi ca sa fii excelent.

Da, conteaza si cum incepi. Dar mai mult conteaza sa incepi.

Cu prietenie,

Lorand (care te incurajeaza sa actionezi) Soares Szasz

 

PS: Acesta a fost cel de-al treilea articol din seria #educareaEschimbarea care trateaza subiectele propuse de voi.

M-as bucura sa imi scrii in comentarii cum ti s-au parut articolele si ce idei ai luat din ele pana acum. Saptamana viitoare vorbim despre echipa, una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta companiile din Romania. Fii pe faza si daca ti-a placut articolul, te rog sa ii dai SHARE, sa ajunga la cat mai multa lume. Iti multumesc!