#educareaEschimbarea: Mitul startului in afaceri: Am nevoie de bani!

14.11.2017 | De Lorand Soares Szasz | Dezvoltare Personala si Profesionala


Iti doresti de mult sa incepi o afacere, sa fii pe cont propriu, “sa lucrezi pentru tine”, dar continui sa amani startul pentru ca nu ai bani. Te gandesti de multe ori cum ar fi daca n-ar mai trebui sa stai 8 ore la serviciu si ai fi propriul tau sef, dar iti spui ca nu ai de ales pentru ca nu sunt bani.

Lipsa finantarii este unul dintre principalele motive pentru care oamenii renunta la ideea de a-si deschide propria afacere. Dar adevarul e ca nu ai nevoie de bani ca sa dai startul visului tau. Cel putin nu de sume colosale. In acest articol o sa afli cinci metode ca sa iti finantezi afacerea, iar la final e posibil sa o spui chiar tu: convingerea “am nevoie de bani ca sa imi deschid o afacere” e doar un mit care te tine pe loc.

23 de firme / 1.000 de locuitori

Un studiu realizat de agentia Coface anul trecut arata ca Romania e la coada clasamentului ca spirit antreprenorial din toata Europa Centrala si de Est. La noi exista doar 23 de companii la 1.000 de locuitori, fiind a doua cea mai scazuta valoare, dupa Serbia. In comparatie, in Cehia de exemplu, valoarea este de 6 ori mai mare.

Aceasta informatie poate sa fie interpretata in doua feluri:

  1. Ca o rusine ca suntem codasii Europei.
  2. Ca o oportunitate, ca ne aflam intr-o piata cu nivelul mai mic de competitie.

Pe scurt, tara, tara, vrem antreprenori, pe bune!

Din pacate, “intentia romanilor de a-si dezvolta propria afacere ramane mai mult o dorinta, fiind mult mai scazuta fata de media europeana sau de cea internationala”, se arata in concluziile studiului AGER 2016.

Studiul mai dezvaluie ca numai 52% dintre respondentii din Romania au o atitudine pozitiva fata de antreprenoriat. Aceasta cifra este atat sub media europeana (74%) cat si sub cea globala (77%).

Aceeasi situatie e si cu indicele AESI (Amway Entrepreneurial Spirit Index), care masoara spiritul antreprenorial al romanilor. Doar 34% dintre respondentii romani isi doresc sa devina antreprenori, fata de 47% la nivel european.

Mai mult, tendinta e in scadere in Romania cu 5% fata de 39% la studiul din 2015.

Ce ii retine pe romani? Sa fie mentalitatea ramasa din anii de comunism, in care spiritul antreprenorial a fost „sufocat“, iar orice initiativa privata era inexistenta? Birocratia, taxele si impozitele, frica de nesiguranta si de necunoscut? Pot fi toate acestea. Insa stiu sigur un motiv foarte puternic pentru care multi ezita sa isi inceapa o afacere: lipsa de bani.

V-am intrebat pe email si Facebook care sunt cele mai mari provocari pe care le aveti in prezent. Am primit numeroase raspunsuri ca acestea:

“Salut Lorand. Cea mai mare durere e ca nu pot sa strang bani sa incep o afacere. Nu stiu de ce as avea nevoie”.

“O „problema” care ma apasa in momentul de fata este urmatoarea: cum as putea construi capitalul de care as avea nevoie pentru a da curs oportunitatilor din jurul meu, a ideilor de afaceri din cap, sau pentru a accesa materiale de dezvoltare cum ar fi unele carti, cursuri, chiar si ale tale Lorand, eu fiind in momentul de fata un student la vreo 20 de ani, care de abia se ajunge cu banii pentru intretinere/mancare/necesitati legate de studiu.”

Astea nu sunt cazuri izolate. Foarte multi gandesc asa, ca au nevoie de o suma mare de bani ca sa inceapa o afacere. Iar asta e motivul pentru care probabil nu o sa inceapa niciodata una.

Scapa de acest mit. Nu ai neaparat nevoie de bani. Cel putin nu de multi bani, asa cum iti imaginezi. O sa descoperi in continuare 5 modalitati prin care poti sa incepi o afacere fara bani.

Insa, inainte de asta si mai ales inainte sa te apuci de orice afacere, trebuie sa inveti un lucru. Trebuie sa inveti sa (te) vinzi.

Patrick Bet-David o spune cel mai bine: Orice antreprenor este mai intai vanzator.

Daca iti displace ideea de vanzari mai bine nu te apuci de antreprenoriat. De ce? Pentru ca in primul rand va trebui sa iti “vinzi” viziunea. Asa o sa poti sa aduni langa tine oameni valorosi, care cred in aceleasi lucruri ca si tine. Apoi va trebui sa te “vinzi” clientilor si partenerilor in asa fel incat sa le castigi increderea in tine si in afacerea ta.

Probabil unii stramba din nas cand aud asta. Nu le place ideea. Cum adica sa te vinzi?

De-a lungul timpului s-a creat o prejudecata in jurul vanzarilor si tot procesul e vazut negativ. Iar oamenii de vanzari cu atat mai mult. Problema e doar una de perspectiva. Vanzarile nu sunt altceva decat schimb de valoare. Astfel, cand te “vinzi” pe tine sau afacerea ta inseamna ca tu aduci valoare prin ideea si planul tau si primesti valoare in bani pentru asta.

Daca esti gata sa faci asta si sa-ti transformi visul in realitate, iata 5 metode de start fara sa ai nevoie de sume colosale:

1. Programe guvernamentale

Chiar daca sprijinul pe care il ofera statul e dupa cum bate vantul si de multe ori insuficient, este o varianta care sa te ajute sa iti pui ideea de afacere in miscare. Stiu ca in jurul Start-up Nation s-au creat alte asteptari fata de ce s-a livrat, dar totusi, ultimele informatii arata ca peste 8.000 de afaceri o sa primeasca sprijin financiar nerambursabil de pana la 44.000 de euro.

2. Crowdfunding

Platformele de crowdfunding, de strangere de donatii, ca Indiegogo sau Kickstarter, pot sa fie o varianta foarte buna pentru finantarea unui start-up. Iar partea buna e ca nu trebuie sa dai banii inapoi. Nu intri in datorii. Bineinteles, e indicat sa oferi ceva in schimbul ajutorului pe care il primesti. De regula e vorba de produsele din proiectul tau, sau diplome de multumire, in functie de contributia fiecaruia.

De asemenea, platformele care gazduiesc procesul iau un anumit procent din suma. Dar pe langa bani, prin crowdfunding faci rost si de notorietate si de posibili clienti si viitori parteneri.

Totul depinde de cat de bine stii sa te vinzi, asa cum spuneam si mai sus. Fii original ca sa iesi in evidenta si sa strangi de la public banii de care ai nevoie. E crucial sa NU fii ca cei din studiul Coface din 2016:

“De cele mai multe ori, mentalitatea start-upurilor se rezuma la tatonarea unor idei de afaceri foarte generale, modest documentate, utilizand “banii altora” (datorii comerciale sau bancare,) ca principala sursa de finantare”.

3. Concursuri de idei

O alta optiune ca sa iti transformi ideea in afacere este sa te inscrii cu ea la un concurs. Sunt o gramada de initiative de acest gen al companiilor mari. Prima care imi vine in minte este proiectul Fabricat in tara lui Andrei, competitia de afaceri sociale a OMV Petrom. Practic castigatorii primeau finantare, dar si consultanta ca sa isi inceapa afacerea. O poveste de succes care a inceput aici este a celor de la Materia, care fabrica mobilier din lemn recuperat si reciclat. Au primit o finantare de 32.000 de euro, iar dupa doi ani afacerea era pe profit. 

4. Bootsrapping

Termenul vine dintr-o varianta a legendei nemtesti a baronului Munchausen. Se spune ca baronul cazut intr-o mlastina s-a salvat pentru ca s-a tras singur afara din noroi de propriile sireturi.

In afaceri, termenul inseamna sa te descurci cu resurse proprii. Practic afacerea sa genereze atatia bani incat sa se autosustina.

Cum sa faci asta? Guy Kawasaki o explica foarte bine in “Arta bootstrapping-ului”.

Iata cateva idei:

  • Lucreaza de acasa in prima faza. Nu e neaparat nevoie sa platesti o chirie scumpa pentru sediu.
  • Fa bartere. Lucreaza pe gratis pana iti faci portofoliu ca sa ai credibilitate.
  • Lucreaza cu voluntari si interni pana o sa iti permiti sa angajezi.
  • Concentreaza-te pe cash flow, nu pe profit. Secretul? Termene scurte de plata, avansuri si incasari recurente.
  • Focuseaza-te pe functionalitate nu pe forma. Produsul nu trebuie sa fie perfect.

Gigantii Bill Gates sau Michael Dell au facut exact asta la inceputuri. Asa ca de ce nu ai putea sa o faci si tu?

5. Business angels

Business angels sau „ingerii-investitori” sunt acei oameni de afaceri, milionari de obicei, care investesc in start-up-uri in schimbul participarii ca actionar in companie. Dintr-un asemenea parteneriat nu ai decat de castigat, pentru ca pe langa sprijin financiar o sa primesti si altfel de ajutor. De regula, un business angel se implica in afacere si poti sa beneficiezi de expertiza lui in materie de strategie si organizare.

In ultimii ani s-au creat si in Romania mai multe organizatii care reunesc acesti investitori, astfel ca nu e dificil sa ii gasesti. Partea mai putin usoara e sa ii convingi. Inainte sa ii abordezi, asigura-te ca ai un plan concret si nu o idee vaga. Asigura-te ca exista potential pe piata. Fii sigur pe tine si nu te lasa descurajat de refuzuri.

Se spune ca daca nu poti sa incepi un proiect fara finantare, mai bine sa nu-l incepi deloc.

Mult mai important decat sa ai bani ca sa incepi o afacere e sa ai o idee buna. Apoi un plan clar, o analiza de piata si oamenii potriviti cu care sa lucrezi. Cand ai toate acestea nu o sa fie foarte greu sa gasesti finantare. O sa gasesti metoda potrivita.

Asadar, daca doar aceasta convingere de lipsa a banilor te impiedica sa iti incepi propria afacere, e momentul sa-i dai drumul si sa actionezi. Economia romaneasca este inca in formare. Fata de o piata matura, competitiva, e mult mai usor sa incepi o afacere aici si acum. Cred cu tarie ca cei care fac o treaba buna in aceasta perioada au sanse mari sa ajunga lideri de piata in Romania in 15-20 de ani.

Acum ca stii ce sa faci nu ramane decat sa te apuci de treaba. Iti doresc mult succes in noua ta afacere! 😉

Cu prietenie,

Lorand (care vrea sa scapi de convingeri limitative) Soares Szasz

 

P.S.: Daca stii teoria, dar tot iti e greu sa actionezi, articolul urmator din seria #educareaEschimbarea e pentru tine. O sa vorbim despre cum sa pui in practica teoria pe care o stii atat de bine si mai ales cum sa gasesti motivatia si sa mentii focusul pe asta.

Stiai de seria #educareaEschimbarea? Sunt 5 articole care apar saptamanal (acesta e al doilea), pe teme de interes in Romania.

Am lasat vot liber la peste 250 000 de romani si ei au decis care sunt aceste teme. Ne revedem saptamana viitoare cu tema disciplina si motivatie.

Daca ti-a placut articolul, te invit sa ii dai Share si sa fii si tu parte din schimbare prin educatie.