#educareaEschimbarea: Angajatii Tai Nu Vor Sa Faca Bani?

28.11.2017 | De Lorand Soares Szasz | Dezvoltare Personala si Profesionala


„Lorand, ofer salarii foarte bune angajatilor mei, dar nici macar sa-si faca treaba bine nu sunt interesati. Le ofer toate conditiile si nu ar avea niciun motiv sa plece! Zici ca nu vor sa faca bani!”

Te-ai gandit ca poate nu bani vor sa faca?”

Cati oameni cunosti care sunt incantati de locul lor de munca? Care merg in fiecare zi la birou cu un zambet larg? Majoritatea nu sunt foarte incantati, dar te-ai intrebat vreodata de ce?

Nu cred ca e din cauza ca „romanii sunt lenesi si nu le place munca”. Ba din contra. Eu cred ca romanii sunt foarte muncitori, mai ales cand sunt pasionati de un domeniu anume. Dar daca nu stii pentru ce muncesti, atunci nici nu prea iti vine sa te dai jos din pat dimineata.

„Cum adica, sa nu stii pentru ce muncesti? Pentru bani!” ar spune unii.

Adevarul este ca banii ne motiveaza, pana la un prag. Si pragul respectiv e subzistenta. Imagineaza-ti cum e sa petreci 8 ore facand aceleasi lucruri zi de zi – macar grija zilei de maine sa nu o mai duci. Sa stii ca iti ajung banii pentru toate si ca nu trebuie sa tragi de ei in ultima saptamana. Dar oare cat de multumit esti? Cat de motivat sa dai tot ce ai mai bun din tine pentru jobul pe care il faci?

Banii motiveaza oamenii cand le este greu sa-si castige existenta. De asta, in epoca trecuta, dupa ce ieseau de pe bancile scolii, oamenii se angajau intr-un loc pe care, de obicei, il pastrau toata viata. Era morcovul dupa care alergau, pentru ca trebuiau sa se hraneasca. Nu ieseau din cuvantul angajatorului, pentru ca riscau sa fie concediati. Si apoi? Cine mai intretinea familia?

Asa s-a format cultura „mai bine tac si inghit, decat sa supar”. In Romania, un impact si mai mare l-a avut perioada comunista, cand deviza era – toti contribuie, statul distribuie. Dupa 1989, am sperat la alte vremuri si la libertatea alegerii. Dar dupa ce ne-am vazut liberi, n-am stiut incotro sa alergam. Asa ca am inlocuit statul cu angajatorul: pentru ca el are resursele (adica banii), el decide care e soarta mea.

Acum, lucrurile s-au schimbat. Sunt mai multe oportunitati ca niciodata sa faci bani. Ce inseamna asta?

Ca banii nu mai sunt valoarea suprema care sa motiveze angajatii. Ei se pot muta de la un loc de munca la altul, pentru ca acum exista suficiente! In plus, forta de munca incepe sa fie dominata incet, dar sigur, de millenials, care nu par sa fie impresionati de pachete salariale.

Si daca nu vor numai bani, ce vor?

  1. Recunoastere

Conform a doua studii realizate de compania de HR Energage (fosta WorkPlaceDynamics), unul dintre cele mai valoroase lucruri pentru un angajat este Recunoasterea.

In mod surprinzator, in urma unuia dintre studii s-a aflat ca, pentru angajati, recunoasterea muncii lor conteaza mai mult decat un bonus in bani.

Un alt lucru interesant este ca cei care considera ca sunt platiti prea mult comparativ cu munca pe care o fac, tind sa aiba o performanta mai slaba.

Nu, nu sunt de parere ca trebuie sa il lauzi pentru fiecare lucru marunt pe care il face. Dar majoritatea au nevoie sa contribuie la un scop mai mare, si sa fie apreciati cand o fac.

Ce iti sugerez sa faci e sa-ti asculti angajatii si sa vezi ce conteaza pentru fiecare dintre ei. Cum? Nu ghici, intreaba-i.

  1. Respect

Pentru al treilea an la rand, pe primul loc in cercetarea facuta de Society for Human Resource Management s-a aflat respectul. Indiferent de postul pe care il ocupa in firma, oamenii isi doresc sa fie tratati cu acelasi respect si seriozitate.

Adevarul este ca, de fapt, angajatii isi doresc sa fie vazuti dincolo de eticheta de angajat. Vor sa vezi si sa cunosti omul din spatele unei simple functii pe care el o indeplineste in firma ta.

Si, mai important decat orice, sa il respecti.

  1. Program flexibil

Cum e sa poti sa pleci mai devreme de la birou sau sa ai libertatea sa rezolvi o urgenta care apare in timpul programului, fara sa stii ca vei fi mustrat de superiori?

Programul fix de lucru de la 8 la 16 (sau, mai recent, de la 9 la 5), e un concept ramas de pe vremea industriala. Atunci, fiecare minut petrecut in fabrica sau in atelier chiar conta, pentru ca era nevoie de productie.

Acum, productia manuala a fost inlocuita de cea in masa. Sunt fabrici automatizate care se ocupa de tot. Oamenii au migrat catre munca de birou, unde totul se bazeaza pe eficienta.

Daca un angajat poate sa-si faca treaba mai eficient in 7 ore in loc de 8, ori daca este mai creativ seara, lasa-i libertatea sa lucreze in felul lui. Altfel, e doar un angajat stresat, care nu lucreaza la randamentul lui maxim. Nu uita ca il platesti pentru rezultate, nu pentru volum.

Si revenind la intrebarile de la inceput – ce vrea, de fapt, un angajat care nu e multumit?

Singurul mod in care poti sa afli e sa il intrebi. Asa ca ia-ti echipa si asculta-l pe fiecare in parte. Cel mai probabil, o sa fii surprins de raspunsurile lor. 🙂

 

Cu prietenie,

Lorand (care vrea sa ai angajati motivati) Soares Szasz

 

P.S. Acesta este penultimul articol din seria #educareaEschimbarea, care trateaza subiectele propuse de voi. Din ultimul articol o sa afli cum iti dai seama (dupa ce indicatori) daca o afacere va avea succes sau va esua.

Daca ti-a placut articolul, scrie-mi in comentarii care este cea mai importanta idee pe care ai luat-o din el. Si daca vrei sa-i ajuti si pe altii sa inteleaga ce ii motiveaza, de fapt, pe angajati, ajuta-i cu un SHARE.