De sarbatori, lasa business-ul. Fa asta in schimb

21.12.2017 | De Lorand Soares Szasz | Dezvoltare Personala si Profesionala


Te salut, antreprenorule, intraprenorule, omule care ai muncit pe branci tot anul.

Mesajul asta este pentru tine si sper sa-l citesti cu atentie.

Vin sarbatorile de iarna, prilej sa stai cu cei dragi, sa mergi intr-un concediu, sa te bucuri, sa te relaxezi, sa faci ce vrei tu.

Intrebarea mea pentru tine este: Vei face asta?

Daca esti pompierul de serviciu in firma, stiu ca nu o vei face. Nu vei putea.

Si mai stiu ca solutii pentru acum nu exista, cum niciun pom nu aduce roade la 2 saptamani dupa ce ai pus samanta. Dar daca te frustreaza sa fii blocat acum, e timpul sa pui samanta.

Sa-ti faci un plan pentru vacanta viitoare, ca atunci sa ai libertate. 🙂

Oricum, ce urmeaza sa-ti scriu mai jos, este si pentru tine…

Daca esti in cealalta tabara si ai ai libertate sa faci ce vrei tu de sarbatori, te rog un lucru:

Lasa business-ul. Ti-ai dat acolo atentia, banii, timpul si energia tot anul.

Nu iti spun sa il lasi in paragina, nu. Iti spun sa nu te gandesti la el acum.

Munca nu se termina niciodata. Viata da. Stii deja asta, nu am spus-o eu prima data.

Stii deja, dar oare aplici? O sa lasi business-ul deoparte? Sper sa fie asa.

Pentru ca un antreprenor bun este, intai de toate, un om echilibrat.

Altfel, da, afacerile pot sa duduie zeci de ani de zile, dar cu ce folos, cand viata personala e in carje?

Ce vreau sa-ti propun in acest articol este un mic exercitiu…de recunostinta si evaluare. E un exercitiu despre care am auzit la Oprah si spune asa:

Retrage-te 5 minute in liniste. Ia o coala de hartie si ceva de scris, trage aer in piept.

Incepe sa scrii, in cuvintele tale, o scrisoare catre…tine.

Catre tine mai tanar. Cat de tanar? Tu decizi. Poate fi o scrisoare catre tine, la 20 de ani. Sau catre tine, care treceai prin cea mai apriga suferinta. Catre tine, inainte sa intri in afaceri. E alegerea ta.

Scrie-i acelei persoane, cu ceea ce stii astazi. Fa-ti curaj si scrie.

Ce promit este ca o sa te ajute sa faci pace cu trecutul, sa te relaxezi legat de viitor si sa te poti bucura de prezent, de orice vrei tu. 🙂

Ca inspiratie, uite cum suna scrisoarea lui Oprah catre sine, la inceput de cariera. A scris-o in timp ce se uita la o poza cu ea din acele vremuri:

—–

Draga fata frumoasa, cu pielea maronie,

Ma uit in ochii tai si vad lumina si speranta pentru mine.

In aceasta fotografie, esti pe cale sa implinesti 20 de ani, pozand in fata televiziunii unde ai fost de curand angajata ca reporter. Esti mandra de tine ca ai luat jobul, dar nesigura ca vei reusi sa-ti gestionezi toate orele de facultate pana la 1 si sa ajungi la televiziune pana la 1:30 pentru o zi intreaga de lucru.

Chiar si asa, cea mai mare grija a ta este cum sa-ti gestionezi viata amoroasa cu Bubba. Da, iesi la intalniri cu o persoana pe nume Bubba.

Astazi l-ai adus si pe el la televiziune ca sa vada unde lucrezi, sperand ca si el va fi mandru de tine. El pare mai putin decat impresionat. Adevarul este ca se simte intimidat. Tu nu stii asta, totusi, pentru ca te vezi pe tine insuti doar prin ochii lui. Iata o lectie pe care o vei avea de invatat din nou si din nou: sa te vezi pe tine cu propriii tai ochi, sa te iubesti din inima ta.

Ai petrecut prea multe zile si ani, incercand sa le faci altora pe plac si sa fii ce voiau ei sa fii. Va trebui sa inveti ca ranile trecutului tau — violul, abuzul, biciuirile pentru ca nu “ai stat locului” si sa nu ai voie sa plangi sau sa te infurii dupa aceea — astea ti-au distrus increderea de sine. Si totusi, prin toate, ai pastrat credinta in Dumnezeu si credinta lui Dumnezeu in tine.

Acesta va fi cel mai mare dar al tau: sa stii ca exista o puterea mai mare decat tine si sa te increzi in acea Putere ca sa te ghideze.

Traiectoria vietii tale s-a schimbat in ziua cand i-ai raspuns la telefon lui Chris Clark, de la WLAC-TV. Raspunsul tau a fost aprins de cuvintele versetului tau favorit din Biblie pe atunci, din Filipeni 3:14: „alerg spre tinta, pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu, in Hristos Isus.”

Sa stii ca exista o “chemare de Sus”, asta te va sustine si te va implini.

De unde stau acum, privindu-ti calatoria, vad si cateva regrete. La doar cateva luni dupa ce ai facut aceasta fotografie, ai scris o poezie despre cum “sa devii femeie”. Chiar si atunci ai inteles ca succesul este un proces si ca, atunci cand curgi cu viata, nu impotriva ei, ai cea mai mare reusita.

Te iubesc profund,

Oprah

—–

Scrisoarea ta te asteapta. Scrie-o. Elibereaza-te. Relaxeaza-te.

Uita-te in spate cat de multe lucruri ai facut! Uita-te prin cate provocari ai trecut si ca toate s-au rezolvat. Daca inca nu s-au rezolvat, inca mai exista lectii pretioase acolo, pentru tine.

E timpul sa fii pe primul loc. Pentru ca atunci cand te pui pe primul loc, faci loc pentru TOT ce conteaza, sa vina alaturi de tine, pe acelasi loc 1.

Ne auzim cu forte proaspete in 2018!

Cu prietenie,

Lorand