De ce sunt tristi romanii

23.05.2013 | De Lorand Soares Szasz | Dezvoltare Personala si Profesionala


 

Cand m-am mutat inapoi in Romania, din Portugalia, lucrul care m-a socat cel mai tare a fost tristetea care se vedea pe fetele oamenilor cand mergeam pe strada. In Portugalia oamenii erau mult mai zambareti si mai deschisi.

(o simpla cautare in Google imagini dupa „oameni pe strada” poate sa confirme ce spun)

Formula fericirii

M-am gandit ca, probabil, este si datorita comunismului in care am fost invatati sa nu exteriorizam ce simtim. Am invatat sa ne punem o masca. Si nu e una prea frumoasa.

M-am intrebat de mai multe ori daca aceasta fata trista este doar o masca sau si in realitate oamenii sunt tristi? Si cred ca majoritatea oamenilor nu mai folosesc masca ci chiar sunt tristi.

Am inceput sa studiez acest aspect si sa gasesc explicatii si metode prin cineva poate trece de la tristete la fericire. La urma urmei, toti vrem sa fim fericiti.

Dupa cateva zeci de carti citite pe acest subiect si multe traininguri la care am asistat, am descoperit o formula interesanta despre fericire.

Este de fapt o formula matematica:

A.V. = C.V.

A.V. = Asteptari de la viata

C.V. = Conditii de viata

Aceasta formula spune ca atunci cand conditiile vietii noastre sunt egale cu asteptarile noastre de la viata, suntem fericiti.

Practic, majoritatea oamenilor lupta toata viata sa fie fericiti pentru ca au anumite asteptari de la viata, dar conditiile in care traiesc nu se ridica la nivelul asteptarilor.

Toata viata incercam sa gasim echilibrul intre asteptari si conditii. Si atunci cand conditiile sunt sub asteptari suferim.

De exemplu, daca asteptarea ta este sa conduci un BMW seria 7 si in acest moment conduci un Opel Corsa probabil ca esti nefericit cand vine vorba de masina ta (exemplu aleatoriu).

Pentru a gasi acel echilibru despre care vorbesc mai sus, noi oamenii facem trei lucruri:

1. Coboram asteptarile noastre de la viata

Majoritatea oamenilor cred ca singura metoda prin care pot sa fie fericiti este sa isi coboare asteptarile. Apoi, incep sa isi explice decizia: „eu nu am nevoie de o masina asa de buna”, „de ce as avea nevoie de o casa asa de mare” sau „salarul minim pe economie e ok pentru mine ca banii nu sunt importanti”.

2. Gasim vinovati

Aceasta metoda este si ea foarte des folosita. Dam vina pe guvern, pe circumstante, pe economie, pe patron, pe angajati, pe clienti, furnizori sau concurenti… pe orcine numai pe noi nu. Este cea mai simpla metoda si, temporar, „ia durerea”.

3. Ridicam conditiile noastre de viata

Aceasta este o metoda folosita de oamenii de succes. Multi fug de aceasta varianta pentru ca TREBUIE sa MUNCESTI!

Ce se intampla cand conditiile vietii noastre ajung la nivelul asteptarilor? Ridicam nivelul asteptarilor! In acest fel ne traim viata din belsug avand in jurul nostru acele conditii pe care ni le-am creat in timp ce altii traiesc in conditiile pe care altii le-au creat pentru ei.

Imi place ce spunea Roy Goodman ca „Fericirea este drumul, nu destinatia!”. Daca nu te bucuri atunci cand muncesti ca sa ridici conditiile de viata probabil nu te vei bucura nici cand vei ajunge la final. Sau poate te vei bucura… putin.

Acum, la finalul acestui articol, iti propun sa analizezi care din cele trei metode o folosesti cel mai des atunci cand vine vorba de dorintele tale. Ai putea observa acest lucru in mai multe arii din viata ta. Uneori ne descurcam mai bine profesional dar stam mai prost cand vine vorba de vacante de exemplu.

Daca mai stii si alte metode prin care incercam sa fim fericiti mi-ar face placere sa le impartasesti si cu noi. Lasa-mi un comentariu mai jos si spune-mi parerea ta.