Cat castigi vs cat ai vrea sa castigi: De ce unii sunt platiti de zeci sau sute de ori mai mult decat altii (si cum sa faci sa castigi mai mult?)

17.06.2020 | De Lorand Soares Szasz | Dezvoltare Personala si Profesionala


 

Sunt persoane care castiga de zeci sau chiar sute de ori mai mult decat cei de langa ei. 

Se poate chiar ca in interiorul unei firme sa existe diferente colosale intre salariile angajatilor si cele ale directorilor din top management. 

De ce apar diferentele acestea? Sunt unii angajati de zeci sau sute de ori mai buni, mai inteligenti, mai muncitori, mai perseverenti decat ceilalti?

Raspunsul este evident NU.

O persoana care castiga 10.000 de euro/luna nu munceste de 20 ori mai mult decat o persoana care castiga 500 de euro.

Nu ar avea fizic cum sa faca asta… doar si ziua lui are tot 24 de ore!

Din contra, din experienta mea, cantitatea si intensitatea muncii scade odata cu cresterea veniturilor.

Diferenta intre cei 5% performeri care castiga cel mai bine in orice industrie si restul de 95% este enorma in venituri, dar nu e atat de mare in ceea ce fac. 

Ce-ti spune asta? Ca si tu ai putea sa castigi mai bine decat o faci acum, daca ti-ai schimba mentalitatea (deci, ai face un salt in gandire) si ai schimba modul in care faci mici actiuni, in fiecare zi.

In acest articol iti arat 3 lucruri considerate marunte de unii, dar care influenteaza cat castigi.

Ce faci nu te implineste

Familia, prietenii si chiar societatea ne imping de multe ori sa urmam o cariera doar pentru ca de acolo am putea castiga bine.

Poate ai auzit si tu si nu o data povestea cu: Inscrie-te la facultatea asta ca iesi avocat si avocatii castiga bine…sau Angajeaza-te in IT ca acolo e viitorul. 

Si adevarul este ca daca alegi sa faci lucruri care nu sunt in valorile tale si care nu te implinesc, nu ai sa castigi bine (indiferent daca oamenii din industria respectiva sunt platiti bine sau nu).

Pur si simplu nu o sa ai acea “foame” sa te autodepasesti intr-un loc de munca care nu ti se potriveste. Americanii i-ar spune ”drive”, adica o dorinta care sa te impinga sa faci lucrurile mai bine in fiecare zi.

Daca nu iti urmezi valorile, dorinta asta lipseste. 

Simti ca abia trec orele la munca? Ca mai mult irosesti vremea decat sa muncesti? Ori ti-e greu sa urmezi taskuri simple, pe care colegii tai le implinesc in cateva minute?

E posibil sa nu fii in job-ul sau domeniul potrivit pentru tine. Cu cat descoperi mai repede asta, cu atat esti mai aproape sa afli ce ti s-ar potrivi mai degraba.

Nu stii care e valoarea muncii tale

Cat valoreaza ce faci tu? Este postul tau unul cautat? Sunt mai multi candidati in piata decat specialisti? Sau situatia e exact invers?

Daca nu stii cat valoareaza munca ta, nu stii nici cat ar trebui sa ceri pentru ceea ce faci.

E important deci sa vezi care este media de salarizare in industria ta, sa observi cu cat sunt platiti cei care lucreaza pe aceeasi pozitie ca tine, in tara si in strainatate si sa te asezi la masa negocierii cu informatii actuale in minte, nu cu amintiri din epoca de aur sau informatii din auzite de la vreun prieten “bine” intentionat.

Nu inveti skill-uri noi 

Sa spunem ca acum esti angajat intr-o firma si salariul pe care il castigi la final de luna este de 800 de euro. 

Daca ai vrea sa ceri o marire de salariu mai mult ca sigur seful te-ar intreba ce vei face in plus pentru banii astia. Eu stiu ca asa as face 🙂 

Posibil sa ai un raspuns pregatit, posibil sa dai din umeri si discutia sa se incheie acolo.

Mai sigur atunci cand vanezi un salariu mai mare ar fi sa te uiti ce atribute ai nevoie sa dobandesti ca sa ocupi o functie bine platita. Apoi sa lucrezi sa le dobandesti exact pe acelea.

Cu alte cuvinte, vezi ce trebuie sa faci, in ce arii e nevoie sa cresti ca sa treci la nivelul urmator de castig. 

Invata de la colegii tai, citeste carti si urmareste sa te specializezi in industria ta urmand cursuri online individuale sau participand la evenimente unde poti sa cunosti mentori sau persoane care sa te inspire.

Da stiu…Netflix in fiecare seara suna mult mai bine…insa sefii nu or sa te plateasca pentru cate ore de serial urmaresti in fiecare zi, ci pentru ce stii sa faci si mai ales cat de bine.

Retine te rog ca diferenta intre cei bogati si cei saraci este mai mare decat oricand in istoria lumii. Venitul bogatilor a crescut de 100 de ori mai mult in ultimii 50 de ani decat veniturile saracilor.

Practic, 26 dintre cei mai bogati oameni din lume detin aceeasi avere ca 50% din populatia lumii. 

Insa chiar si asa, in fiecare industrie exista un procent de 5% de TOP performeri care sunt platiti cel mai bine pe nisa lor.

Daca vrei sa afli care este secretul acestor oameni si cum fac sa se mentina in acei 5% te invit sa nu lipsesti de la webinarul gratuit.

In el am sa iti prezint cateva din elementele descoperite care mi-au adus si mie si clientilor mei rezultate exceptionale. 

Voi sintetiza totul in jurul la 3 subiecte mari: 

  • MINDSET (cum gandesti), 
  • SOULSET (cum gestionezi emotiile si cum faci sa nu fii sabotat de emotii chiar daca stii ce ai de facut) si 
  • SKILLSET (ce abilitati ai nevoie ca sa ajungi in cei 5%).
     

Am sa iti arat ca nu trebuie sa fii de 10 ori mai bun decat ceilalti, ca sa castigi de 10 ori mai bine. 

Nu trebuie sa muncesti de 20 de ori mai mult decat ceilalti, ca sa ajungi in top 5%.

Cu siguranta insa ai nevoie de dezvoltare personala (cea corecta, ca exista multe prostii in piata) si trebuie sa stii ce face diferenta intre cei 5% si restul.

Daca vrei sa o afli te invit sa iti rezervi locul tau la webinar AICI. 

Ne vedem la webinar.

Lorand (care si-a crescut veniturile de 80 de ori de cand a inceput sa munceasca) Soares Szasz