De vorba cu echipa mea – Simina Porosnicu

15.10.2017 | De Lorand Soares Szasz | De vorba cu echipa mea


Te salut!

Ma bucur sa iti prezint un nou episod De vorba cu echipa mea. Simina e un om asumat. Dincolo de un un strateg excelent si specialist in marketing online, nu iti va fi greu sa observi ca ea traieste in concordanta cu valorile ei. Ca face ceea ce face cu o credinta solida si cu bucuria de a-si implini misiunea in aceasta lume.

Te invit sa o descoperi pe Simina prin ochii mei. 🙂

Simina, ai fost om de vanzari intr-o cunoscuta companie de telefonie mobila. Cum de ai facut schimbarea catre marketing si, mai cu seama, catre marketing online?

Chiar daca am petrecut ani buni vanzand direct si stiam strategie, teorie si bune practici, n-am simtit niciodata ca imi gasesc cu adevarat locul acolo.

Imi placea ca puteam sa observ firmele cu care lucram la nivel de provocari, de istoric de crestere, de cultura organizationala. Si ca invatam multe la trainingurile interne si in colaborare cu oamenii din diverse departamente.

Dar sa “consiliez” clientul astfel incat compania sa-si faca targetul nu ma facea deloc fericita. Eu imi doream sa ajut cu adevarat oamenii, nu sa ii incurc mai tare.

Iar tranzitia catre marketing online, sincer, mi s-a intamplat intr-un mod frumos 🙂

Mai exact fiind pasionata de crestere personala, de ce ne motiveaza si cum functionam am intrat intr-un cerc de oameni care se ocupau cu traininguri de dezvoltare personala si profesionala.

Si asa l-am cunoscut pe Stefan Irimia. Eram foarte curioasa de afacerile in online pe care le dezvolta, asa ca l-am ajutat in timpul meu liber doar ca sa invat.

Iar apoi mi-a propus sa merg la el in firma. Si asa am ajuns sa descopar si sa invat acest fenomen numit “marketing online”. Ce m-a fascinat e ca marketingul, in maini bine intentionate, poate sa fie un instrument prin care poti sa ajuti o multime de oameni.

Si asta m-a cucerit 🙂

Crezi ca un om de marketing ar trebui sa aiba experienta in vanzari? Este un atu?

Eu cred ca este un mare atu. Pentru ca oricat de creativ este ce faci, de fapt tot o vanzare este. Daca iti prezint intr-un articol un concept, trebuie sa stiu cum sa ti-l vand. Sa ma gandesc la care ar fi barierele pe care tu ai putea sa le pui, convingerile tale, cum vezi lumea si apoi sa dezvolt o abordare prin care sa trec elegant de ele si sa te ajut sa vezi oportunitatea din spate.

Personal, cred ca cei mai buni marketeri sunt buni cunoscatori ai naturii umane si buni vanzatori. Si cand recrutez, mereu imi setez ca obiectiv sa gasesc un astfel de om.

Mi-ai dovedit, in toti anii in care am lucrat impreuna, ca esti un excelent executant, dar si manager. In ultima perioada ai inceput sa te concentrezi din ce in ce mai mult pe partea de strategie. Cat de importanta este planificarea strategica in marketing?

Este…cea mai importanta.

Din pacate vad foarte des antreprenori care “vaneaza” tehnici de marketing si “ce merge acum”. Si apoi intreaba de ce la ei nu functioneaza.

Eu le raspund ca e normal sa nu functioneze si se mira 🙂

Ca sa intelegem de ce, voi oferi o metafora. Ce se intampla daca tu ai o masina pe benzina de 1.6 si pui motorina si ulei nepotrivit pentru acel motor, amadoua deodata, doar pentru ca astea “sunt la moda” si asa ai citit ca merge la altii?

Orice ar fi mers la altii, masina ta se strica, corect?

Asa e si in marketing. E foarte important sa stii ce sa faci, cand si cum pentru specificatiile afacerii tale.

Pentru publicul tau tinta, pentru perioada economica in care te afli, pentru obiectivele tale si fata de rezultatele pe care le-ai avut anterior.

Asa ca recomand cu drag celor care citesc acest articol sa se opreasca din ce fac (mai ales daca nu merge bine) si sa analizeze cu ajutorul unui strateg. Chiar si daca merge bine, e posibil sa gaseasca potential pe care nu si l-au imaginat, doar pentru ca nu au analizat cum trebuie si nu au un plan strategic.

Cartea pe care am scris-o impreuna, Online de simplu, este unul din bestseller-urile LSS. Crezi ca in randul IMM-urilor exista o nevoie acuta de astfel de material educativ care explica, pas cu pas, promovarea online?

Stii ca atunci cand m-am decis sa creez ceva in directia asta am crezut ca o sa iasa un ghid de 50 de pagini. Dar apoi, scriind, mi-am dat seama ca da, oamenii au nevoie sa vada procesul pas cu pas.

Pentru ca e dificil sa intelegi niste concepte si sa stii cum se aplica daca nu ai studiat in amanunt acest aspect.

Si e important sa inteleaga cum se intampla, chiar daca nu implementeaza ei. Pentru ca trebuie sa stie ce sa ceara la omul de marketing si daca lucrurile merg pe directia buna.

Si mai e nevoie sa stie si de ce e important sa faca anumite actiuni pe care le cere omul de marketing.

Iar din pacate, in Romania antreprenorii din categoria IMM fac si implementare. Pentru ca se gasesc foarte greu oameni cu adevarat buni in acest domeniu.

Asa ca materiale de genul Online de Simplu pot sa fie foarte utile pentru acei antreprenori care trebuie sa ocupe si rol de marketer.

Ai inceput de ceva vreme sa faci si consultanta si lucrezi indeaproape cu membri Business Mastery, dar si cu alti antreprenori romani. Care crezi ca e cea mai mare provocare in acest moment in ceea ce priveste marketingul?

Cred ca cea mai mare provocare sunt de fapt doua 🙂

Prima este ca nu gasesc oameni buni pe care sa ii angajeze, ce am spus si la intrebarea anterioara. Iar asta e o problema serioasa in piata, la rezolvarea careia voi participa.

Si a doua deriva din prima. Pentru ca nu gasesc oameni buni pe piata, nu este cine sa le explice si sa ii ajute sa faca marketing strategic si adaptat la publicul lor tinta.

Au provocari mari si adesea baga bani in saci fara fund. Pentru ca lucrurile nu sunt facute asa cum ar trebui, nu pentru ca nu functioneaza marketingul in domeniul lor.

Pana la urma cum se face marketingul – dupa manual sau din inima?

Dupa amandoua, dar eu il fac intai dupa inima. 🙂 Daca intelegi cu adevarat oamenii, ce ne motiveaza si poti sa empatizezi, ai mai multe sanse decat orice tocitor de manuale care nu are aceste abilitati.

Este usor sa inveti marketing si sa devii foarte bun daca te pui in papucii celui care vede campaniile tale.

Mesajele tare or sa impacteze cu adevarat daca omul vede din prima ca il intelegi, ca il pui pe el in valoare, ca esti realist si nu ii fluturi unicorni roz.

Si nu or sa impacteze deloc daca simte ca e doar despre tine si nu despre el. Si nici daca nu te considera suficient de smart in campaniile tale.

Care este limita intre a ajuta, a influenta si a manipula si cum esti sigur ca nu treci granita?

Cu ce rezonez eu este sa influentez bine, ca sa ajut. Mai exact cred ca atat intentia cu care faci campanii de marketing cat si ce produs promovezi fac diferenta.

Daca stiu ca ceva este bun pentru umanitate, ca ii ajuta pe oameni mai mult decat daca si-ar irosi aceeasi bani pe lucruri inutile care nu sunt benefice pe termen lung, sunt impacata cu mine sa aplic tehnicile pe care le stiu.

Pentru ca sunt convinsa ca dupa ce consuma brandul sau produsul pe care il promovez va fi recunoscator si bucuros ca a facut alegerea sa cumpere. Si asta pentru mine e esenta in marketing.

Orice altceva evaluez ca manipulare. Daca de fapt un om nu are nevoie de ceva si nu il ajuta, sa folosesti tehnici pe el este manipulare (asa cum vad eu, bineinteles).

Refuz proiecte in care nu cred si care nu sustin Viata tocmai pentru ca nu as putea sa le fac. Si acum sunt exact in domeniul in care cred. Educatia si constienta sunt lucruri cu adevarat de valoare pentru orice om.

Pentru ca ii dau sansa la o viata mai buna, in care tocmai, sa nu mai fie manipulat.

Care este cea mai importanta lectie pe care ai primit-o in viata si te-a ajutat si in plan profesional?

Ca ce face diferenta este sa pui valorile tale (lucrurile in care crezi) peste orice, mai ales peste bani. Pentru ca un om cu coloana vertebrala puternica nu poate fi infrant de nimeni si are o putere enorma sa inspire mai departe pe ceilalti.

Si ca suntem oameni inainte de lideri, targete, reguli si teorii fixiste despre cum ar trebui sa fie viata ideala roz. Cu cat ai mai mult puterea sa fii OM, sa arati celorlalti ambele parti din tine (si cea luminoasa si cea intunecata) cu atat relatiile pe care le construiesti si proiectele pe care le creezi vor fi mai puternice.

Si cand te asumi autentic, cei din jur mereu te vor sustine si te vor ajuta sa gasesti solutii la orice.

Si, in final, dupa Online de Simplu, ne mai pregatesti vreo surpriza?

Sunt 2 proiecte care incep sa imi ocupe din ce in ce mai mult atentia si energia in urmatoarea perioada.

Primul este deja public si anume ca fac, sub brandul LSS, coaching si consultanta pe cresterea afacerii cu o parte dintre clientii nostri.

Domeniul meu principal este marketingul, intr-adevar, insa in toti acesti ani de LSS am invatat si aplicat si in restul ariilor care tin de dezvoltarea unei afaceri. Si pentru ca ai nostri clienti cereau ajutor, am decis la nivel de board sa infiintam aceasta noua linie de business.

Echipa de coachi LSS este momentan formata din mine, Dacian (Magicianul Cuvintelor, impreuna cu care ai scris Inspiratie pe Plus) si Alexandru Moldovan (consultantul nostru HR) si urmeaza sa ni se mai alature colegi.

Deja am inceput sa lucram fiecare cu clienti si ajutam cu drag intr-o forma sau alta orice client ne va cere ajutorul.

Al doilea proiect este pe cale sa il lansez in urmatoarele luni si raspunde la cea mai mare provocare din piata: ca firmele nu gasesc oameni buni pe care sa ii angajeze in domeniul marketingului.

Mai exact este vorba despre o academie de marketing, la care firmele sa isi trimita angajatii / viitorii angajati sa invete cap-coada cum se face bine intregul proces, adaptat pe nevoile firmei lor.

Focusul va fi in special pe gandirea strategica in marketing, pentru ca de aici pleaca principalele probleme (cum am spus si mai sus). Sunt multe cursuri in care poti sa inveti cum sa faci promovare pe Google, pe Facebook sau chiar si cum sa masori si sunt bune. Dar (din cate stiu eu) nimic in care sa inveti concret toata meseria. Mai ales partea de strategie (cea mai importanta dupa mine).

Cu un strateg bun o firma poate externaliza implementarea de reclame, copy sau social media. Dar fara o strategie buna de marketing si brand nimeni nu poate sa iti aduca rezultate palpabile.

Cursurile nu vor fi cu numar mare de participanti, pentru ca vrem sa acordam atentie fiecaruia in parte si sa il ajutam sa lucreze concret pe firma lui, ca la final sa aiba strategia si planul de implementare.

Fiecare editie va dura 3 luni+2 luni de follow-up, va avea maximum 15 participanti si accesul va fi pe baza de interviu. Pentru ca obiectivul nostru e ca la final sa scoatem marketeri adevarati.

Vom testa fiecare candidat la inceput sa vedem daca este potrivit pentru acest job si daca are niste cunostinte de la care putem pleca. Temele vor fi obligatorii si eliminatorii si la final se va da un examen, pentru ca doar astfel vom putea sa garantam rezultatul final.

Scopul nostru, asa cum am mai spus, este sa scoatem marketeri capabili si responsabili, nu doar sa fi impartasit cunostintele noastre de marketing unor oameni.

 

Cum ar putea cei care citesc sa primeasca informatii daca sunt interesati de vreunul din cele 2 proiecte sau daca au intrebari pentru tine?

Le voi raspunde cu drag pe oricare dintre cele 2 canale publice: Facebook si adresa de e-mail: simina@lorand.biz.

Sper ca ti-a fost util acest episod in care am stat de vorba cu echipa mea. Astept cu nerbadare sa iti fac cunostinta si cu restul colegilor. 🙂

Cu prietenie,

Lorand (mandru de echipa lui) Soares Szasz