De vorba cu echipa mea – Alex Iuonut

21.10.2016 | De Lorand Soares Szasz | De vorba cu echipa mea


De vorba cu echipa mea - Alex Iuonut

 

Sunt recunoscator pentru echipa mea. 🙂

Sunt oameni impreuna cu care am crescut profesional si personal,impartasim aceeasi viziune si planificam viitorul cot la cot.

Astazi ti-l prezint pe Alex cu care am avut placerea sa lucrez intr-una din companiile in care am fost asociat si care, de un an de zile, a decis sa se alature echipei Coaching4You.

Apreciez la el dedicarea, faptul ca intotdeauna vrea sa stie mai mult decat ii cere fisa postului, ca e orientat catre solutii si sistematizare.

De anul acesta e project manager-ul nostru – omul care face claritate in proiecte, creeaza strategii si seteaza targete.

Alex are niste lectii foarte faine de impartasit. Te invit sa le afli.

Care crezi ca sunt ,,armele” unui project manager de succes?

Rabdarea, calmul si claritatea sunt principalele ,,arme” care te ajuta in orice situatie de Project Management.

Exista situatii in care trebuie sa iei o decizie rapida. Daca in mintea ta e haos, deciziile pe care le iei vor crea haos.

La evenimentele la care am participat ca voluntar, am avut o coordonatoare,Adela, care era foarte calma in orice situatie. Atunci cand o vedeam pe ea in acea stare, desi stiam ca ceva “arde”, reuseam sa gasim impreuna cele mai bune rezolvari la provocarile care apareau.

Am invatat atunci ca fiecare provocare are cel putin o solutie care poate fi aplicata imediat si sa intri intr-o stare de panica nu te ajuta cu absolut nimic.

Nu stiu daca ai observat, dar imi place sa inlocuiesc cuvantul ,,problema” cu ,,provocare”. Ma ajuta mult sa ma gandesc automat la solutii si la metode cum pot sa le aplic.

Cum se mobilizeaza si organizeaza o echipa atat de mare ca sa functioneze ca un organism cu scop comun?

Ai spus bine,,organism”. Fiecare proiect are ,celule”, ,,organe” care functioneaza  independent si au un scop comun: ca organismul sa traiasca.

Aici te ajuta ,,claritatea”.

Atata timp cat ai claritate in ceea ce vrei sa obtii, stii ceea ce vrei sa faci.

Si iti spun cum am ajuns la concluzia asta.

Acum cateva luni am stat de vorba cu Andi Vanca. Aveam cateva intrebari pentru el in legatura cu organizarea unui eveniment de mari dimensiuni. El, impreuna cu echipa din care face parte, organizeaza unul dintre cele mai mari evenimente din tara. Sunt aproximativ 100.000 de participanti in cele 4 zile ale evenimentului organizat de ei.

Desi el nu e project manager, are o viziune de ansablu asupra evenimentului ceea ce il facea in masura sa imi raspunda la intrebarile pe care le aveam.

In discutia cu el, am observat ca in echipa lor exista o mare claritate in legatura cu task-urile si cine era responsabil de ele.

Astfel, am decis in proiectele mele sa creez organe, exact asa cum sunt intr-un organism. Ele pot functiona independent si pot lua singure anumite decizii, dar nu pot trai separat unul fata de celelalt. Se sprijina reciproc.

Pentru fiecare ,,organ” am desemnat un responsabil care supraveghea, delega si raporta tot ceea ce se intampla. E important aici sa ai un om care are o privire de ansamblu asupra responsabilitatilor lui si poate sa simta din timp atunci cand ceva nu e ok si sa corecteze fara ca celelalte ,,organe” sa fie afectate.

Ce crezi ca e mai important pentru postul tau – sa fii lider sau bun manager?

Ambele.

Tot timpul jonglezi cu ele.

La inceputul proiectului esti in mare parte manager pentru ca ai de facut calcule, predictii, propuneri de idei noi si apoi lider. Ca lider trebuie sa delegi anumite sarcini si sa fi un exemplu de bune practici pentru echipa.

In timpul proiectului e nevoie in mare parte de leadership si apoi management, pentru ca aici intra in joc echipa si, fara ea, ca project manager, nu poti face nimic.

Apoi, dupa proiect, revii la modul ,,manager” pentru ca ai de analizat rapoarte care vin de la departamentele implicate, completezi raportul de final de proiect, deci intri mai mult in zona de operational.

De unde pasiunea asta? E un talent mostenit sau ai invatat, pas cu pas, cum se face?

Cred ca e mostenita de la parintii mei si mai exact de la mama.

Nu mi-am dat seama de lucrul asta pana acum cateva saptamani cand a fost nevoie sa stau langa ea cateva ore si sa o observ cum munceste. Ea e asistent medical principal la unul din spitalele din Cluj-Napoca.

In cele 2 ore in care am observat-o muncind, am putut observa abilitatile ei de comunicare cu echipa, organizare, prioritizare si delegare. E ,,wow” ce reusea sa faca intr-un timp scurt.

La fel ca mama, si tata e asistent medical principal si, spre deosebire de ea, el e mai calm si pragmatic.

Crescand intr-un astfel de mediu, am mostenit gandirea lor si modul lor de munca. Mai ales cand ii observi dupa zeci de ani si iti dai seama ca intr-un fel sau altul ai ,,absorbit” unele informatii incostient.

Cum e pentru tine un proiect reusit?

Un proiect reusit este atunci cand reusesti sa treci de cifrele din scenariul “most likely” (scenariul care e cel mai probabil sa se intample intr-un proiect) si te indrepti catre cifrele din scenariul “best case”.

Ce inseamna asta?

Inainte de inceputul proiectului fac 3 tipuri de scenarii:

  1. scenariul “worst case” – ce se poate intampla cel mai rau
  2. scenariul “most likely” – cum e posibil sa se intample
  3. scenariul “best case” – cum e ideal sa se intample

Cele 3 scenarii ne ajuta sa gasim solutii la provocari pe care le putem avea pe parcursul proiectului si sa luam masuri inainte ca ele sa se intample (“worst case”).

Scenariul “most likely” ne ajuta sa avem o viziune realista asupra proiectului iar scenariul “best case” ne ajuta sa visam.

Ultimul scenariu e cel mai fain pentru ca ne da voie sa testam modalitati noi de promovare, de vanzare, de experiente la evenimente etc.

Dar unul esuat?

Un proiect esuat e cel care abia atinge scenariul “worst case”.

Probabil unii dintre noi ne demoralizam atunci cand nu ne atingem targetele, dar eu simt ca atunci pot sa primesc cele mai bune feedbackuri pe care le pot avea vreodata.

Fiecare experienta te invata ceva. Citisem intr-o carte ca oamenii care sunt deschisi la feedback constructiv (acel feedback in care ti se spune ce puteai sa faci mai bine) ajung sa creasca pe plan profesional de 5-6 ori mai repede.

Care e cea mai importanta lectie pe care ai invatat-o odata cu experienta si pe care nu o stiai?

Cea mai valoroasa si importanta lectie pe care am invatat-o odata cu experienta este ca sa nu te astepti niciodata sa faci ceva perfect din prima si sa primesti feedback pe ceea ce puteai sa faci mai bine.

Asta te ajuta sa cresti si sa imbunatatesti de fiecare data ceva.

Sper din inima ca te-a inspirat si pe tine claritatea si organizarea lui.

Cu prietenie,

Lorand (mandru de echipa lui) Soares Szasz