Reteta antreprenorilor de top: Cum faci mai multa strategie si mai putina executie?

19.01.2016 | De Lorand Soares Szasz | Consultanta in Afaceri


 

Coaching4You

Cand ai facut ultima data o activitate pe care puteai sa o delegi? Adica putea sa fie facuta la fel (sau aproape la fel) de bine de unul din membrii echipei tale, in timp ce tu te ocupai, de  exemplu, de strategie, dezvoltarea afacerii sau dezvoltarea ta profesionala.

Poate obisnuiesti sa te ocupi de acte, de facturi sau de rapoarte, care sunt, de fapt, sarcinile unei secretare sau ale unei contabile. Stiu cum e…Uneori e greu sa ai incredere sa lasi pe altcineva sa se amestece in „ordinea” ta. Pana la urma, nimeni nu face treaba la fel de bine ca tine, asa-i? De cate ori mi-am spus si eu acelasi lucru si, vai, ce autolimitare era!

Pentru ca in aceasta atitudine exista un mare minus. In timp ce eu sau tu ne ocupam de detalii, hartii sau orice altceva, afacerea, la nivel macro, sufera: fie stagneaza, fie pierde teren in fata concurentei.

La inceputul anului, echipa mea a sunat cativa dintre clientii nostri, ca sa vada mai bine problemele cu care se confrunta antreprenorii, dar si angajatii.

Si ghici ce?

Angajatii se plang de sefi exigenti, de multe ori isterici, iar antreprenorii spun ca nu au incredere sa delege sarcinile importante angajatilor, care sunt iresponsabili.

Consecinta e periculoasa: angajatul se plafoneaza pentru ca nimeni nu are incredere in el, nu are posibilitatea sa creasca in cariera, iar antreprenorul sau managerul nu reuseste sa creasca business-ul pentru ca e blocat in acte si in sarcini marunte.

Se poate spune despre o afacere ca este dezvoltata numai atunci cand functioneaza fara proprietar. Insa in multe afaceri, cel mai constiincios angajat e chiar proprietarul.

Cum poate sa creasca un business cu 0 strategie si plan de dezvoltare, dar cu o executie impecabila a birocratiei?

Exact, nu prea are sanse sa treaca de pragul de supravietuire. Cred ca intelegi frustrarea unui manager care e intotdeauna ingropat in sarcini marunte, in timp ce afacerea pe care o conduce se afunda tot mai mult in mediocritate…

Asadar, cum reusesti sa faci mai multa strategie si dezvoltare de business?

Cu o echipa care sa te inlocuiasca. Adica sa preia din sarcinile tale, pana in punctul in care nu mai faci executie deloc si ai timp sa te ocupi de gandire strategica.

Poate ca un angajat nu va lucra la capacitate 100% cum o faci tu, insa 10 oameni care functioneaza la capacitate 80% (din cum ai face tu) inseamna 800%, deci mult mai bine si mai sanatos pentru afacerea ta. 🙂

O echipa fantastica este o echipa responsabila.

Iata cateva metode prin care poti sa construiesti o echipa care sa isi asume responsabilitatea atat pentru reusite, cat si pentru esecuri.

            1. Recruteaza dupa criterii clare.

Multi antreprenori fac o greseala fatala cand vine vorba de recrutare. Angajeaza rapid, fara sa tina cont cu adevarat de calificarea si aptitudinile omului pe care il aleg.

Stiai ca te costa de cel putin patru ori mai mult sa concediezi un om pe care l-ai angajat din disperare, dar care nu se potrivea postului, decat daca ai fi angajat din start omul potrivit? Da, gresim cu totii, insa poti sa iti califici candidatii, chiar inainte ca acestia sa aplice.

Inainte sa anunti postul liber, intreaba-te exact cum ar trebui sa fie omul care va lucra pentru tine – ce ar trebui sa stie, care ar trebui sa fie profilul lui comportamental, care ar trebui sa fie valorile lui personale etc.

Scrie anuntul de angajare ca si cum te-ai adresa angajatului ideal. Nu va mai trebui sa inoti prin munti de CV-uri irelevante. In schimb, iti vei califica candidatii printr-un simplu anunt. 🙂

            2. Inlocuieste-te!

            Nu in urma cu mult timp, am invatat de la un multimilionar o strategie extraordinara care ma ajuta sa ma dedic mai mult dezvoltarii business-ului, decat executiei.

E o regula simpla, dar foarte eficienta – o data la trei luni de zile, analizeaza-ti sarcinile si deleaga-le. Fie ca angajezi un om nou, fie ca le imparti echipei tale.

De ce sa faci asta? Avem tendinta sa ne formam obiceiuri, care de multe ori nu au nicio justificare. Sunt lucruri care iti ocupa timpul si carora te dedici din simpla obisnuinta. Te-ai obisnuit cu ele de cand erai singur in companie si parca ti-e greu sa rogi pe altcineva sa le preia.

Cand esti tentat sa te agati de anumite task-uri din companie, tine minte ca nu poti sa obtii rezultate diferite daca faci aceleasi lucruri la nesfarsit! 🙂

          3. Fa-i sa simta ca muncesc pentru visurile lor, nu doar pentru ale tale!

            Cand simt ca nu fac parte din viziunea companiei, angajatii au tendinta sa vada intr-un loc de munca un program de 8 ore pe zi, in schimbul caruia primesc o suma de bani. Si atat.

Dar atunci cand integrezi viziunea angajatilor tai in viziunea companiei, trageti la aceeasi caruta. Adica aveti obiective comune.

Fa-i sa simta ca afacerea ta e si afacerea lor. Ofera-le credit pentru reusitele companiei si recompenseaza-i cand aduc rezultate frumoase. In aceeasi masura, ajuta-i sa isi asume responsabilitatea pentru esecuri. Asa vor intelege ca responsabilitatea pentru profitabilitatea companiei nu cade numai pe umerii tai, ci si pe ai lor.

            Imparte o parte din profit cu ei la final de an, ofera-le comisioane din vanzari, pune recompense la bataie pentru targetele inalte si motiveaza-i constant.

Daca ei simt ca muncesc pentru visul lor, vor fi mult mai responsabili de actiunile lor zilnice, iar tu vei apuca sa implementezi strategii si sa inveti sa duci afacerea ta la urmatorul nivel.

Vrei si tu o afacere performanta care sa functioneze fara tine?

Aceste 3 strategii sunt doar o mica parte din continutul workshopului ,,7 pasi pentru a construi o echipa fantastica”, pe care l-am sustinut in 2015.

Chiar daca nu ai fost in sala la eveniment, am avut gandul bun de a filma totul. Asa ca ai acces la informatiile si strategiile care pot sa te ajute sa construiesti o echipa performanta, care sa faca din afacerea ta un sistem profitabil.

Poti sa optezi pentru:

– varianta online (vei primi acces cu user si parola pe platforma noastra sa-l vezi de oricate ori vrei) sau

– pentru varianta fizica (DVD-ul si CD-urile audio) pe care ti-o vom trimite prin curier rapid).

 

Mai exact, din acest curs, vei invata:

  • Cum sa recrutezi oameni valorosi pentru firma ta;
  • Sa motivezi angajatii si altfel decat prin salarii;
  • Cum sa construiesti o organigrama productiva si sa asezi fiecare angajat in locul cel mai potrivit;
  • Sa eviti fluctuatiile de personal, pentru ca inveti cum sa iti fidelizezi angajatii si sa-i transformi in ambasadori ai firmei tale;
  • Ce sa faci ca oamenii sa lucreze cu aceeasi dedicare, responsabilitate si pasiune ca si cum ar fi compania lor;
  • Cum sa construiesti impreuna cu echipa ta o viziune pe care toti sa o urmeze;
  • Cum sa eviti problemele interne si conflictele;
  • Cum sa iti construiesti intr-un timp mediu o afacere (sau mai multe) care sa functioneze si atunci cand nu esti prezent.

       

7 pasi 

Poti sa parcurgi cursul atat online (primesti user si parola pe platforma noastra) cat si in format DVD.

 

 

 

 

5 pasi

           

BONUS, vei primi inregistrarea cursului meu ,,5 pasi pentru a creste afacerea ta” IN FORMAT DIGITAL.

 

 

Pentru mai multe detalii si comenzi, apasa pe butonul galben de mai jos 🙂

 

button

 

Cu prietenie,

Lorand (fericit membru al unei echipe fantastic de responsabile) Soares Szasz