In afaceri incepe cu CINE, nu cu CE!

22.01.2016 | De Lorand Soares Szasz | Consultanta in Afaceri


 

Cine, nu Ce

O afacere poate sa creasca prin multe modalitati – investesti in marketing tintit, angajezi un manager de vanzari exigent, dezvolti produse noi, angajezi un director executiv cu experienta etc.

Desi aceste metode pot sa fie excelente, in aceeasi masura ele pot sa fie si alegeri nepotrivite daca nu le iei la timpul potrivit.

De ce spun asta?

Jim Collins spune in ,,Excelenta in afaceri” ca afacerile sunt ca un autobuz de cursa lunga si mai important e CINE calatoreste alaturi de tine, nu CE trebuie facut ca sa ajungeti la destinatia indepartata.

Mai intai trebuie sa faci rost de oamenii potriviti, care sa vrea sa fie langa tine pentru destinatia (viziunea) comuna pe o aveti pe termen lung, nu pentru ruta pe care mergeti sau conditiile temporare de calatorie.

Asta pentru ca te poti adapta mai usor intr-o economie schimbatoare.

Daca oamenii s-ar urca in autobuz in principal datorita rutei si conditiilor initiale, ce s-ar intampla daca, dupa primii 10 kilometri, ar fi nevoie sa schimbati ruta ca sa ajungeti la destinatia dorita?

Multi dintre ei probabil ca s-ar da jos. Si intr-un moment de expansiune a firmei sau in criza (cand de multe ori e nevoie sa schimbi ruta) cu siguranta nu-ti doresti asta.

Ca sa poti face fata provocarilor unei afaceri in mediul economic actual trebuie sa fii sigur ca ai cu cine.

Adica o echipa pentru care un set de provocari e o placere si ceva realizabil, in niciun caz o povara.

Ai vazut vreodata un animal pentru care jugul e prea mare? Inseamna ca, pur si simplu, animalul respectiv nu a fost facut pentru treaba aceea.

Nu inseamna ca e mai putin valoros, ci poate ca stapanul nu este constient ca de fapt il supune la o provocare nemiloasa. Si e frustrat si nervos pe animal ca nu inainteaza si isi iroseste intreaga zi asteptand dupa el.

Insa in realitate animalul aproape isi da ultima suflare sub povara imensa.

E un tablou trist, asa-i?

Ei bine, din pacate, asta e si situatia multor afaceri…

Antreprenorul aduce provocari grele unei echipe care nu e realmente pregatita, o umple de poveri care duc la frustrari si de multe ori oameni care au potential parasesc echipa…

Daca esti antreprenor sau manager de echipa, poate ca esti de multe ori tentat sa ai asteptari prea mari de la oamenii tai, pentru ca afacerea o cere. Si nu spun ca angajatii tai nu ar trebui sa se ridice la nivelul acelor asteptari la un moment dat.

Insa te indemn sa te intrebi in astfel de momente: ,,Ce am facut eu, personal, ca sa ridic performanta echipei mele, sa o pregatesc pentru momentele tensionate?”

Daca raspunsul tau este ,,Pai le dau salarii mari si bonusuri” as vrea sa iti spun ca, de fapt, salariile si bonusurile nu sunt un mod prin care poti creste performanta echipei. Ci una dintre metodele de motivare si recompensa.

O echipa performanta e un mecanism mult prea complex sa functioneze doar asa… Trebuie ca in permanenta sa investesti in dezvoltarea fiecarui membru si a sistemului.

Si totusi am gresit si eu in trecut. 🙂 Insa acele greseli m-au motivat sa gasesc solutii si sa fac diferit.

 

Concluzia acestui articol: o viziune buna fara oameni buni, pe care sa-i ajuti constant sa fie si mai buni, exista degeaba.

Dar cu oameni buni, poti indeplini orice viziune, oricat de indrazneata ar fi. Traiesc asta zi de zi alaturi de echipa mea, pentru care sunt recunoscator.

Daca visezi la triplarea cifrei de afaceri in timp record, detinerea monopolului in piata ta sau o afacere care sa functioneze 100% fara tine, te inteleg perfect.

Multi antreprenori viseaza asta… Insa trebuie sa stii sa faci lucrurile in ordinea potrivita.

Daca as fi avut pretentia sa triplez cifra de afaceri cand echipa era inca in formare, imi condamnam singur business-ul.

Dar acum, am certitudinea ca am o echipa cu care pot sa ,,rup tot”. Pentru ca mi-am luat timpul necesar sa investesc in ei.

Daca si pentru tine e o provocare sa ai oamenii pregatiti cu care sa cuceresti piata, iti recomand cel mai nou curs pe care l-am lansat oficil. Ai parte de 5 ore cu absolut toate tehnicile pe care le-am implementat si care urmeaza sa fie implementate in echipa mea.

Este, daca vrei, un ghid pentru a construi o echipa fantastica. 🙂

Sunt informatiile care m-au ajutat cel mai mult sa cresc in business. Practic, dupa ce am rezolvat aceste puncte in echipa mea, am putut sa ne concentram linistiti pe cresterea vanzarilor, profitabilitate si pozitionarea cat mai buna in piata.

Si ghici ce?

Acum ,,tragem cu totii la aceeasi caruta”, in mod responsabil. 🙂

Vrei sa cresti si tu sanatos afacerea ta pornind de la construirea unei echipe responsabile?

Cursul ,,7 pasi pentru a construi o echipa fantastica” e acum la oferta speciala pana in 25 ianuarie. Ai pret redus si primesti BONUS si cursul ,,5 pasi pentru a creste afacerea ta”. Ca sa imbini performant cresterea ehipei cu cresterea afacerii.

 

7 pasi

+

5 pasi

 

button

 

 

Cu prietenie,

Lorand (care a investit intr-o echipa cu care ,,rupe tot”) Soares Szasz