Criza te face sa te intorci la esenta

19.05.2020 | De Lorand Soares Szasz | Consultanta in Afaceri


Am vazut in aceasta perioada a pandemiei firme care s-au reinventat, altele care au disparut si unele care au ramas, pur si simplu, blocate, fara sa stie cum sa reactioneze. 

In acest articol vreau sa abordez aceste 3 reactii din perspectiva marketingului. 

Am vazut foarte multe webinarii si materiale circuland pe Social Media cu mesajul: Marketing pe timp de criza. Adevarul este ca nu exista asa ceva. Nu exista un marketing potrivit pentru vremuri bune si un marketing potrivit pentru vremuri de criza. 

Sau marketing pe timp de pandemie. 🙂 

Principiile de baza ale marketingului sunt eterne. Ele nu se schimba in functie de ciclicitatea economica si nu se schimba odata cu trecerea timpului. 

Pentru asta trebuie sa intelegem ca marketingul, ca si orice altceva in afaceri, este construit din doua aspecte foarte importante: principii si tehnici.

Principiile nu se schimba! Tehnicile da!

Facebook Ads este o tehnica. Un canal de promovare. O metoda prin care ajung la potentialii clienti.

Blog-ul este un canal. Peste 10 ani s-ar putea sa nu mai avem blog-uri.

Bannerul de pe strada este un canal. S-ar putea sa dispara sau sa se transforme radical in urmatoarea perioada. 

Ce nu se schimba insa, sunt principiile de baza. 

Daca este ceva ce putem sa invatam din aceasta criza este ca singura metoda prin care poti sa te asiguri ca marketingul tau e eficient, este sa te intorci la esenta, la aceste principii care sunt eterne.

Ce inteleg prin principii?

Acele reguli sau legi, daca vrei, care definesc cum functioneaza marketingul. 

De exemplu. 

Principiul testatului si masuratului.

De cand exista lumea, si de cand se studiaza marketingul, testarea si masurarea campaniilor existau.

Forma in care se face se schimba. Eficienta cu care masori se imbunatateste. Rapiditatea cu care poti sa testezi si sa decizi ce functioneaza mai bine a crescut enorm.

Gandeste-te pe vremea cand firmele faceau reclama in ziare. Publicau un anunt si trebuia sa astepte pana cand ajungea ziarul la oameni si pana cand veneau in magazin sa cumpere, ca sa decida daca anuntul a fost eficient sau nu. 

In acest moment, scrii doua subiecte pentru email-ul tau, le incarci in softul de e-mail marketing, softul alege ca din cei 50.000 de abonati pe care ii ai sa trimita varianta 1 la 100 si varianta 2 de titlu la alti 100 si analizeaza care are rata de deschidere mai buna, dupa care trimite automat varianta cu cea mai buna rata la restul 48.800. 

Principiul de a testa si masura, exista de mult. Tehnica prin care o facem se schimba constant. 

Ei, in acesta criza provocata de Covid-19, cea mai mare problema la firme a fost ca multi nu cunosc principiile de baza. 

Tehnicile se pot gasi usor. Dai o cautare pe google sau intrebi intr-un grup de Facebook si gata. 

Insa la ce te ajuta sa stii cum se testeaza doua subiecte de email daca nu stii cum sa scrii subiectele respective in asa fel, incat clientul sa vrea sa deschida?

De ce am spus in titlul acestui articol ca aceasta criza ne face sa ne intoarcem la esenta?

Unul dintre cele mai importante principii in marketing, daca nu chiar cel mai imporant, spune ca trebuie sa iti cunosti clientul si sa construiesti strategia in functie de acesta. 

I se mai spune avatar, client ideal, client persona si asa mai departe. 

Acest avatar e un fel de rezumat al nisei careia te adresezi.

De exemplu, daca produsele sau serviciile tale se adreseaza femeilor intre 25 si 35 ani cu o lista lunga de caracteristici, atunci poti sa ai un avatar numit Ioana, care are 29 de ani, un copil, e casatorita, lucreaza in banca, are venitul peste medie, conduce masina proprie si merge in concediu de trei ori pe an (stiu ca este o descriere simplista, dar nu vreau sa pierd timpul in acest articol ca sa fac o descriere asa cum se cuvine a avatarului).

Ei, in aceasta criza, firmele care au reusit sa se adapteze foarte repede si foarte bine, sunt cele care s-au intors la acest principiu de baza. Sa studieze avatarul, felul in care s-a schimbat comportamentul lui si sa isi adapteze mesajul, strategia, canalul, pretul, oferta si chiar si produsul. 

Nu e vorba de tehnici. Nu e vorba de smecherii pe timp de pandemie. 

E vorba de old school marketing. Cunoaste-ti clientii. Intelege nevoia sau dorinta lor si livreaza-le intr-un mod eficient mesajul tau despre produsul sau serviciul care le raspunde la aceea nevoie/dorinta. 

Acesta este doar un exemplu. Sunt alte cateva principii de baza in marketing care te pot ajuta in eficientizarea campaniilor tale. 

Nu ai nevoie de 3 ani de facultate de marketing!

Nu trebuie sa cheltuiesti mii de euro pe campanii ca sa le aplici!

Nu trebuie sa te mai enervezi ca alte firme, poate chiar concurentii tai, vand produse mai slabe, dar totusi vand mai mult. 

Inscrie-te la un webinar gratuit in care o sa iti prezint aceste principii alaturi de multe alte informatii care sa te ajute in marketingul firmei tale!

Inscrie-te aici la webinar

E un pic ciudat sa zic ca sunt locuri limitate la webinar (din moment ce este online), dar adevarul e ca WebinarJam (softul pe care-l folosim pentru webinarii), nu permite mai mult de 5.000 de persoane live (am descoperit asta recent la un webinar la care aveam peste 12.000 de persoane inscrise).

Ne vedem la webinar!

Lorand (care preda principiile din marketing, nu doar tehnicile) Soares Szasz