Citeste asta daca visezi la Easy life si Easy money

18.06.2019 | De Lorand Soares Szasz | Consultanta in Afaceri


Hey bro!

Vezi constant pe social media promisiuni de “easy life” si “easy money”? Tot felul de cursuri si programe care iti promit ca o sa te invete sa pornesti o afacere si o sa ai super succes.

Cursuri despre Amazon, eBay, Dropshipping, ecommerce si alte expresii si nume englezesti. Si iti surade ideea unei afaceri fara prea multe batai de cap. Fara angajati. Fara stocuri. Fara probleme. Cu multi bani si, daca se poate, lucrand doar 2-3 ore pe zi de la cafenea sau, de ce nu, de pe o plaja din Bali.

Parca te atrage acest stil de viata de online entrepreneur, dar in acelasi timp esti un pic sceptic. In ultima vreme aproape oricine este expert in aceste afaceri si te invata cum sa fii milionar de pe plaja, dar tu stii ca ei nu au mai mult de 10.000 de euro in cont, bani de la ultimii 10 cursanti care au platit cate 1.000 de euro sa invete cum sa faca afaceri (sunt si in aceasta categorie cursuri bune facute de persoane cu experienta).

Vezi tot felul de cursuri despre social media, ad-uri, funnel-uri si alte minuni online care iti promit ca, daca o sa inveti sa vinzi si sa te promovezi, te-ai scos! Daca stii astea, orice ai incepe o sa ai succes!

Vezi marturie dupa marturie de la cei care erau robi in cubicle-urile lor si lucrau pentru un „dobitoc” si care, aproape peste noapte, au ajuns mari afaceristi cu sute de mii de euro.

Auzi despre corporatisti care, pe langa job-ul lor la multinationala, mai au o afacere on-line care le aduce 1-2.000 de euro pe luna si lucreaza doar seara, cand ajung acasa de la job.

Poate te intrebi de ce sa mai astepti? De ce sa mai lucrezi pentru tampitul care iti da mai putin de 1.000 de euro pe luna pentru 8 ore de munca. Nu mai bine ai lucra doar cateva ore pe zi pentru aia 1-2.000 de euro?

Si daca ai lucra 8 ore, poate ai face 4-5.000 de euro, ca daca in 2 ore faci 2.000, inseamna ca in 8 ore trebuie sa faci 8.000. Iar cu banii aia chiar ca o sa fie ok. Si, daca stai in Bucuresti, la 20 de ani, cu 8.000 de euro/luna esti boss de boss.

Te uiti la speakeri si traineri care si-au depasit limitele si parca peste noapte au ajuns din maturatori de strazi, mari afaceristi. Te inspira exemplul lor pentru ca vezi de unde au plecat si unde au ajuns. Vezi cum si-au schimbat gandirea si au reusit sa faca ceva relevant in viata.

Crezi in fortele tale. Crezi ca si tu poti. Crezi ca exista potential in tine si ca “banii se castiga greu” este doar o vorba de la parintii tai care nu prea au castigat bani.

Stii ca esti bun si in acest moment nu esti suficient de apreciat la locul de munca. Tu vrei mai mult. Nu vrei doar linia de plutire. Vrei ca familia ta, prietenii tai si societatea sa se uite cu mandrie la tine intr-o zi.

Esti in majoritatea grupurilor de antreprenori care exista pe Facebook. Din cand in cand, le si spui ce si cum sa faca, pentru ca tu stii ce ar trebui sa faci, dar inca nu ai prins momentul potrivit. Inca nu ai avut acces la suficiente resurse.

Stii ca trainingurile, cursurile, workshop-urile si cartile contin informatii super valoroase si de aceea ai si investit in ele. Ai o gramada de gigabyte de cursuri si biblioteca ta de carti creste de la o zi la alta.

Cauti acel ingredient, acel secret, acel ceva care sa te ajute sa faci primul pas si sa iti garanteze succesul in aventura antreprenoriala.

Pentru ca tu vrei sa fii propriul tau sef. Nu mai vrei sa lucrezi dupa regulile altora. Vrei sa demonstrezi ca poti sa faci bani repede, usor si cu investitii mici.

Stii deja de mult timp ca ce se preda la facultatea de business e demodat si neadaptat la realitatea de acum. Dar acum ai ajuns in extrema in care esti intr-un overload de informatii (informatii prea multe) si te-ai blocat.

Parca zi de zi apare un nou mod de a face bani, de a porni un business, dar de care simti ca ai aflat prea tarziu: azi functioneaza marketingul online, maine ai Amazon, poimaine ai infoproduse; azi functioneaza bine francizele, maine parca sunt invechite si lumea fuge doar dupa ceva ce are un concept nou. Astazi Saladbox e un concept wow, maine Donuteria. Astazi sunt in voga trainingurile, maine parca toata lumea s-a saturat de ele. Business-urile clasice au disparut de pe fata pamantului, nimeni nu le mai face. Azi citesti ca e fain sa plantezi nuci si sa vinzi lemnul in 5 ani, maine catina si sa faci dulceata. Mergi pe produse traditionale ca asta-i trendul, dar habar n-ai unde si cum sa le vinzi. Azi se dau bani de startup de la stat, maine nimeni nu se mai califica, sau e prea mare concurenta si se vand proiectele pe OLX.

Nu mai stii ce merge si ce nu si, pana te prinzi, parca trece trenul.

Ah… daca ai putea cumva sa iesi din aceasta indecizie!?!?

Urla din tine potentialul, dar risca sa moara sub milioanele de intrebari pe care le ai.

Bro’, hai sa iti spun cum vad eu lucrurile.

Tu nu vezi greutatile din afaceri. Te uiti doar la “cum sa fac cat mai mult, cat mai repede”. Nu esti constient de ceea ce inseamna de fapt sa conduci o afacere. Dupa ce deschizi o afacere, o sa vezi ca foarte repede cele 2-3 ore pe zi se transforma in 12-13 ore pe zi, fara week-end si fara concedii.

Tu nu vezi ca acel speaker sau trainer shiny a trecut printr-un proces lung de transformare si i-a luat ani de zile sa ajunga unde este. De fapt il admiri pentru ce are, dar nu esti dispus sa actionezi cum a facut el. Visezi la o viata ca a lui, dar nu visezi la provocarile lui.

Tu studiezi o gramada de lucruri, dar nu faci nimic. Citesti carti, dar nu te misti din zona de confort.

Cand mergi la cursuri, tu de fapt simti un fel de status boost pentru ca esti printre ei, printre antreprenori. Printre aia care chiar au transpirat. Iti plac masinile lor din parcare, dar nu iti place transpiratia lor.

Tu de fapt esti inspaimantat de gandul unui posibil esec. Asta e motivul pentru care mai cumperi o carte, mai mergi la un curs, mai intrebi un mentor. Vrei sa te asiguri ca atunci cand faci pasul, il faci bine. Nu vrei sa risti resursele tale. Nu vrei ca familia si prietenii tai sa vada ca au avut dreptate cand ti-au spus “stai in banca ta”.

La tine nu banii lipsesc pentru a incepe afacerea, ci curajul. Nu ai practica si experienta in afaceri si te inspaimanta gandul ca o sa pierzi tot dupa cateva luni.

Cand te gandesti la afacere, te gandesti in primul rand la bani, nu la valoarea pe care trebuie sa o aduci in viata clientului tau.

Te uiti la ce este trendy, nu unde poti sa aduci ceva diferit in piata. Te uiti la ce este la moda, nu la nisa in care ai putea sa aduci ceva inovator si bine diferentiat de concurenta.

Esti prea concentrat pe gandirea pe termen scurt. Vreau bani acum. Vreau repede.

Te intrebi ce o sa se schimbe in urmatorii ani ca sa incerci sa dai un tun, cand de fapt ar trebui sa te intrebi ce nu o sa se schimbe in urmatorii 10 ani si unde as putea sa construiesc ceva durabil.

Te frustreaza faptul ca altii mai prosti decat tine reusesc, dar aia, pe cat de prosti par, macar au actionat.

In loc sa te concentrezi pe dobandirea unei gandiri sistematizate si a unei mentalitati antreprenoriale, tu esti atras de urmatorul trend ca sa dai un tun si, dupa ce faci o caruta de bani, poate te apuci de ceva mai durabil.

 

Adevarul despre tine este ca nu ai rabdare. Vrei totul “ieri” si vrei si usor.

Nu intelegi ca afacerile de succes nu se fac singure. Ai nevoie de echipa, de parteneri, de alti oameni cu care sa impartasesti succesul.

Dragul meu, draga mea, iarta-ma daca am fost dur, dar ai nevoie sa auzi/citesti aceste lucruri. Ai nevoie sa te trezeasca odata cineva la realitate. Ai nevoie de un dus rece!

Ai nevoie ca cineva sa iti spuna ca afacerile nu sunt sexy si ca ai nevoie de un sistem intreg care sa te duca la libertatea la care visezi. Ai nevoie mai intai sa transpiri in garaj ca, mai apoi, sa poti sa stai pe plaja cu paharelul tau de cocktail.

Si atentie, nu spun ca e vina ta. Mediul inconjurator in care traim in acest moment ne inunda cu tot felul de oportunitati de pe alta planeta. Inca nu ai ajuns intr-un context in care sa poti sa structurezi visul si planul tau sub o forma realista care sa aiba o sansa la succes in piata.

Dar e momentul sa schimbi asta!

Ai nevoie sa inveti sa vinzi primele produse, sa faci primele campanii de marketing, sa castigi primii clienti, sa le faci facturi, sa faci follow-up, sa te gandesti la cum sa ii readuci de cat mai multe ori si sa le vinzi tot mai mult. Sa intelegi conceptul de diferentiere prin valoare adaugata, nu prin preturi mai mici.

Trebuie sa inveti cum sa angajezi primii oameni, cum sa ii fidelizezi, cum sa ii recompensezi corect si sa ii faci sa vina cu placere la locul de munca. Sa intelegi ce inseamna viziunea firmei si viziunea angajatului suprapuse, spre o viziune comuna. Trebuie sa intelegi diferenta intre motivarea financiara si cea non-financiara. Trebuie sa inveti delegare, leadership si management de echipe.

Trebuie sa inveti cum sa creezi proceduri de lucru, procese si sisteme care sa automatizeze cat mai multe lucruri din afacerea ta.

Sa inveti ce inseamna un KPI (key performance indicators) si cu ce se mananca Cash-Flow-ul, P&L-ul. Trebuie sa stii ca daca vrei o afacere care creste, CAC-ul trebuie sa fie mai mic decat CLV-ul si ca ar fi bine sa ajungi cat mai repede la BEP (break even point), altfel ramai fara resurse. Trebuie sa stii cum sa reduci Cash Gap-ul in asa fel incat sa nu ajungi in incapacitate de plata.

Si acestea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le vei intalni in afaceri.

Iti lipseste un sistem cap-coada, care sa iti spuna pas cu pas ce sa faci ca sa iti lansezi propria afacere. Ai nevoie de claritate.

Intra acum pe Upriserz si parcurge programul DELTAPrenor, care te invata toate lucrurile de mai sus. Te invata ce sa faci pas cu pas pentru a incepe afacerea ta. Nu ai nevoie de alte zeci de cursuri si inca 200 de video-uri motivationale. Ai nevoie de un sistem cap-coada care sa te invete totul, pas cu pas.

Dar, mai presus de orice, ai nevoie sa actionezi!

Sa lasi frica deoparte si sa constientizezi ca oricate cursuri ai face, tot exista posibilitatea sa esuezi.

Fa-ti un cont chiar acum pe Upriserz si fa primul pas. Asta inseamna sa actionezi. Peste 10 ani o sa regreti lucrurile pe care nu le-ai facut, nu pe cele pe care le-ai facut si nu au iesit.