Ce am invatat de la elefanti despre leadership?

14.03.2016 | De Lorand Soares Szasz | Consultanta in Afaceri


Elephants

Stii care e cea mai mare durere a antreprenorilor cu care am lucrat pana acum?

Nu e vorba de vanzari sau profitabilitate, desi si acestea sunt subiecte importante.

Recunosc, si pe mine m-a surprins putin rezultatul sondajului pe care l-am facut. Majoritatea se plangeau de lipsa unei echipe responsabile care sa le impartaseasca viziunea si valorile.

Insa problema este mult mai complicata de atat.

Se spune ca in secolul al XIX-lea marea problema a societatii a fost criza de pamant. Secolul XX a venit cu o alta provocare – criza industriala, iar noi, acum, ne confruntam cu criza oamenilor calificati

Putem sa dam vina pe sistemul educational sau pe Guvern, insa atitudinea asta nu ne va ajuta sa vedem in profunzime si sa gasim solutii.

In schimb, iti propun sa vedem mai mult decat ceea ce e la suprafata. Dar pentru asta, permite-mi sa iti prezint o lectie esentiala pe care ar trebui sa o invatam de la… elefanti. ­čÖé

Mi-a atras atentia un studiu publicat in The National Fatherhood Magazine.

In Parcul National Kruger din Sudul Africii, ingrijitorii s-au confruntat cu o situatie speciala – numarul elefantilor a inceput sa creasca pana cand parcul a devenit insuficient de incapator.

Solutia cea mai rapida si sustenabila era sa mute unul din grupuri intr-o alta rezervatie.

Insa numai femelele si elefantii tineri au putut sa fie transportati. Asa ca masculii maturi au ramas in rezervatia Kruger.

Dar la scurt timp ingrijitorii au observat un fenomen straniu. Tot mai multi rinoceri albi morti erau gasiti langa ferma tinerilor masculi .

Nu aveau urme de impuscaturi, deci nu erau victimele braconierilor.

Misterul s-a elucidat odata ce ingrijitorii au montat camere de supraveghere.

Tinerii masculi elefanti atacau cu o violenta iesita din comun rinocerii albi si terorizau si alte animale din rezervatie…

In lipsa masculilor maturi, acestia s=au transformat in animale din cale afara de agresive ce nu mai puteau fi tinute sub control.

Fermierii din parcul national au ajuns la o concluzie: in conditii normale elefantii maturi ofereau┬áun exemplu de comportament celor mai tineri. Insa in lipsa lor, tinerii elefanti nu au stiut sa isi controleze actiunile si si-au canalizat toata forta, atentia si energia in actiuni haotice si distructive…

Studiul a mers si mai departe.

Fermierii au adus in mijlocul elefantilor agresivi cativa din elefantii maturi ramasi in rezervatia Kruger.

Iar reactia a fost foarte interesanta. In cateva saptamani, elefantii tineri nu mai erau agresivi. Asta pentru ca aveau modele de la care sa invete comportamente sanatoase.

Imediat ce am citit articolul, am stat si am meditat: ,,Oare nu la fel e si in leadership?”. Ne plangem de echipe, de oameni iresponsabili, insa in ce masura au ei modelele necesare ca sa atinga maturitatea profesionala pe care o asteptam?

Fara modele, ne obisnuim sa muncim haotic, adoptam chiar comportamente distructive si ne concentram toate resursele in directia nepotrivita…

Asta e partea povestii pe care nu neaparat ne place sa o auzim.

Nu e usor sa recunosti ca nu ai fost un model pentru echipa ta sau nu ai reusit sa pui un lider capabil sa inspire intreaga echipa.

Un lider adevarat nu doar manageriaza o echipa, ci stie sa fie mentorul fiecarui membru, sa inspire si sa creasca echipa la o maturitate chiar mai mare decat a sa.

Fiecare ,,elefant matur” a invatat la vremea lui comportamentul corect. Odata ce s-a maturizat a fost capabil sa ofere mai departe ceea ce invatat la randul lui.

Exact la fel se intampla in cresterea noastra. Nu vom reusi sa fim lideri, mentori de exceptie pana cand nu acceptam, la randul nostru, un mentor de la care sa invatam.

Asta pentru ca, fara sa invatam sa controlam lucrurile, suntem victimele haosului. Oricat de capabila este o echipa, fara mentori de la care sa invete, este supusa riscului de a scapa lucrurile de sub control.

Daca as putea sa dau acum un sfat unui antreprenor care se plange de echipa lui, ar fi ,,Invata tu de la mentori ca sa poti sa iti inspiri mai departe echipa. Daca tu te vei lasa inspirat, vei inspira la randul tau.”

Primesc zilnic zeci de mesaje in care mi se cere sa mentorez diverse persoane.

M-as bucuras sa pot face asta, insa cele 24 de ore din zi nu imi permit sa fac asta.

Asa ca am cautat un sistem in care sa imi pun toate cunostintele si care sa fie la dispozitia celor ce au nevoie de consultanta oricand.

Practic, e un program online de asistenta in afaceri de 6 luni de zile, in care poti sa discuti cu alti antreprenori si cu mine, beneficiezi de asistenta pe problemele afacerii tale de la echipa mea si primesti toate informatiile pe care le detin eu pentru automatizarea unei afaceri.

 

Afla mai multe despre programul Business Mastery AICI.

 

Lorand (care cauta inspiratie in fiecare zi) Soares Szasz