As fi vrut…sarmale cu mamaliguta…

28.07.2016 | De Lorand Soares Szasz | Consultanta in Afaceri


13720774_6062026952873_530173817_n

 

De dimineata, la momentul de educatie, colegii mei impartaseau ideile din cartile pe care le-au citit.

Una dintre ele m-a dus cu gandul la o istorisire a unui amic care locuieste in Franta.

Fix la inceputul anului, pe 2, imi povestea ca, de revelion, a stat acasa cu sotia si cativa prieteni, pentru ca nu a gasit niciun restaurant in care sa se simta ca…acasa. Acasa in Romania.

A cautat optiuni de restaurante si meniuri si, desi comunitatea de romani din Franta este destul de mare, nu a gasit nici unul in care sa se creeze o atmosfera romaneasca; cu muzica populara de la noi si…sarmale cu mamaliguta.

Peste tot doar icre negre si „fonfleuri” (asa spunea la specialitati sofisticate :D), pe care le poti manca oricand in timpul anului. Ar fi platit oricat si si-ar fi adunat si prietenii, numai sa gaseasca ce isi dorea.

Asa ca au facut ei sarmale si mamaliguta, au pus muzica populara si s-au multumit cu asta.

 

Care era ideea pe care a impartasit-o colegul meu si de la care mi-am amintit povestea cu sarmelele?

Ca de multe ori firmele nu se gandesc la ce-si doreste cu adevarat clientul atunci cand dezvolta produse, ci proiecteaza ce cred ei ca „ar merge”.

Si fie dezvolta un produs care este totatal diferit de nevoia clientilor tinta, fie il fac prea simplu sau prea complex. Rezultatele? De cele mai multe ori cheltuieli de productie mari, vanzari slabe sau mult mai mici fata de cat ar fi putut vinde.

De ce?

Pentru ca, din lipsa de educatie sau de intelegere a cum functioneaza piata si vanzarile, nu intreaba oamenii.

Ma intreb: Oare cum de managerii de restaurante din Franta nu s-au gandit sa intrebe comunitatile de imigranti ce si-ar dori de la o petrecere de revelion? Mergand pe o nisa de acest gen, dar cu o oferta personalizata, ar fi iesit din competitia cu restul restaurantelor si ar fi putut vinde poate mult mai repede si mai scump.

Am spus de nenumarate ori ca lucrul cel mai simplu, dar care iti aduce cele mai bune rezultate, este sa intrebi clientii ce vor cu adevarat. Si cat.

Ca poate nu e nevoie sa faci umbrele cu maner de lemn doar pentru ca asa crezi tu ca sunt „perfecte”, dar care te costa de 3 ori mai mult. Ci clientii ar fi  foarte multumiti si cu maner de plastic de buna calitate. Si astfel ai putea fi mai competitiv pe pret si ai avea si profit mai mare.

 

Recomandarea pe care ti-o fac in acest articol este sa iti iei produsul sau serviciu si sa il analizezi din urmatoarele perspective:

  1. Care este valoarea pe care o ofera acum si la ce nevoi raspunde
  2. Care este valoarea asteptata de clientii ideali
  3. Ce ai nevoie sa adaugi sau elimini in asa fel incat sa raspunda la valoarea asteptata de clientii ideali.

De asemenea, vezi daca cine sunt acum clientii pentru produsul/serviciul tau sunt clientii ideali. Daca nu, decide daca modifici produsul ca sa se potriveasca cu ei sau ca sa fie cat mai satisfacator pentru cei actuali.

E posibil sa fie mult mai bine sa ramai pe tipul de client pe care il ai acum decat sa incerci sa il atragi pe cel care credeai tu ca ar fi ideal.

Dar sa stii cu cine ai de-a face.

Multe firme cand  sunt intrebate spun ca avatarul lor de client (clientul ideal) este cumva si in realitate, daca analizezi cine cumpara produsele si serviciile observi ca este cineva diferit.

Bineinteles ca vanzarile sunt mult mai mici decat ar putea fi, pentru ca nu le vorbesc oamenilor pe limba lor, ci pe limba avatarului din capul lor.

 

In concluzie, intreba-ti clientii macar o data pe an:

– cine sunt ei ca oameni

– de ce cumpara produsele tale

– ce le-ar placea sa fie diferit

– cum ar trebui sa fie produsul ca sa ii implineasca; mai simplu sau mai complex? Ce caracteristici sa aiba?

– ce nu le place acum la produsul tau sau ar putea fi imbunatatit?

Vei vedea ca vanzarile vor creste considerabil si clientii tai vor fi din ce in ce mai multumiti.

 

Si, dupa cum vezi, nu este ceva complicat ce ai de facut. Ci simplu. Dar fundamental.

In 80% dintre cazuri, as zice ca lucrurile simple pe care nu le facem ne afecteaza cel mai mult afacerea. Nu cele complexe.

 

Asa ca, daca esti interesat realmente sa iti dezvolti afacerea, echipa si pe tine ca lider, te astept sa invatam din One Day MBA cu Brian Tracy.

Nu este un curs pentru oricine, e adevarat.

Dar daca:

  • ai provocari ca lider si/sau manager cu echipa ta
  • simti ca aveti potential in afacere, dar nu stiti cum sa-l exploatati
  • ai clienti in piata, dar nu ajungi la ei
  • angajatii tai sunt demotivatisi evita sa fie responsabili
  • nu stii clar cum sa treci la urmatorul nivel ca antreprenor

…atunci da, One-day MBA cu Brian Tracy este pentru tine.

Cu prietenie,

Lorand (care te roaga sa aplici lucrurile simple) Soares Szasz

bulinuta Lorand

 

 

 

 

P.S. Iti reamintesc sa aplici tehnicile si sugestiile pe care ti le-am dat in articol si apoi sa imi spui ce rezultate ai obtinut. Sunt foarte curios ce vei observa 😉