Ask Lorand, episodul 2

17.12.2015 | De Lorand Soares Szasz | Ask Lorand


Am lansat episodul 2 din seria #AskLorand.

Te invit sa urmaresti acest video sau sa citesti raspunsurile pe care le-am dat la intrebarile de afaceri sau dezvoltare personala primite de la voi. 🙂

Ce faci atunci cand piata din Romania nu este pregatita pentru un produs/serviciu anume? Renunti sau mergi mai departe?

R: Cunosc foarte bine aceasta problema: cand m-am intors in Romania si spuneam ca sunt business coach, toti ma intrebau: ce e asta? Raspunsul e: educa piata! Pentru asta ai nevoie de bani si de rabdare si in 5 ani vei ajunge sa detii piata.

Care e cea mai buna, respectiv cea mai eficienta metoda de promovare online?

R: O sa-ti dau raspunsul unui consultant : depinde de ce firma e, de ce public tinta are. Ce iti recomand eu e sa raspunzi la 5 intrebari si iti spun eu ce campanie e potrivita pentru firma ta.

Deci, prima intrebare: cine e clientul tau si care e avatarul acestuia? Unde il gasesti cel mai frecvent- in online sau offline? De ce sa cumpere de la tine si nu de la concurenta ta? Ce vinzi tu si ce cumpara clientii?- pentru ca sunt 2 lucruri diferite, eu, de exemplu, vand carti, cursuri, dar oamenii cumpara cifra de afaceri mai mare, crestere, entuziasm, motivatie. Asa ca nu vorbesc despre traininguri in materialele mele, ci despre dezvoltare, motivare. Ultima intrebare pe care trebuie sa o pui este ,,cum?” Daca raspunzi la primele 3, raspunsul la a 4 a iti va da cea mai buna modalitate de promovare

Cum vand cand concurenta are preturi mai bune decat mine, pe acelasi brand (calitate)? Una din solutii ar fi sa ma imprietenesc cu clientul, si sa-l castig pe partea asta. La unii merge faza, dar nu la toti. Frate, frate, dar branza-i pe bani.

R: Ceea ce iti recomand e diferentierea. Oferte unice de vanzari si garantii. Adica raspune-i clientului de ce sa cumpere de la tine si nu de la concurenta. Chiar daca ii vinzi exact acelasi produs sau un alt produs asemanator, dar de la un brand diferit, ce alte servicii ii oferi tu in plus?

Un exemplu pe care toti il cunoastem in acest sens e Emag. Emag vinde aceleasi telefoane, aceleasi laptopuri, aceleasi produse ca majoritatea magazinelor online, totusi sunt mai scumpe. De ce? Pentru ca au oferte unice de vanzari si garantii. (Daca in 30 de zile nu esti multumit, primesti banii inapoi, Poti sa deschizi pachetul inainte sa il platesti)

Diferentiaza-te ca firma cu produse si servicii extra si poti sa fii mai scump. 🙂

Cat de importanta este pregatirea educationala si mediul in care aceasta se face, peuntru un viitor avocat de succes?

R: Cat de importanta e alimentatia pentru un copil?

sau cat de importanta de apa pentru o planta?

VITALA. Daca vrei sa ai succes, nu conteaza domeniul, educatia face parte din proces. John Maxwell spunea ,,O persoana ori creste, ori moare. Pe loc nu sta.”

Ca om de afaceri cu angajati, crezi ca e mai bine pentru mediul de afaceri implementarea platii salariilor pe ora muncita? Ar fi un plus sau un minus?

R: Dupa parerea mea, ar fi un minus. Eu zic ca oamenii ar trebui sa fie platiti in functie de valoarea pe care o aduc orei respective, nu in functie de timpul petrecut la munca. Daca ii platesti pe ora, incurajezi in firma mediocritatea.

Plata corecta, spun eu, este cea pe valoarea adusa.

Cum ai reusit sa atragi primii clienti la inceput de drum in firma ta? Faceai la fel ca acum evenimente si multa promovare online sau pur si simplu cold call, mers din usa in usa clasic?

R: Nu am facut cold call, nici nu am mers din usa in usa. In principal am mers pe promovare online si email marketing, iar ce a functionat cel mai bine pentru mine au fost evenimentele gratuite. Ofera gratuit – articole pe blog, filmulete pe youtube, ofera valoare clientilor tai in mod gratuit le castigi increderea si vor vrea sa cumpere mai mult de la tine. Educa-i.

Iti mai recomand sa angajezi cat mai repede. Tu nu ai cum sa le faci pe toate. Iti recomand pentru acest subiect, DVD-ul ,,7 pasi pentru a construi o echipa fantastica”. Il poti comanda aici.

Cum poti sa evaluezi munca unui angajat la sfarsitul anului intr-o companie in care nu exista implementat un sistem de management al performantei si nivi obiective clar stabilite de la inceputul anului pentru acel angajat?

R: Simplu si direct – nu poti. Sau vei evalua dupa ureche. E ca si cum ai vrea sa cumperi un metru de material, dar nu ai avea cu ce sa masori materialul respectiv.

Daca nu ai indicatori de performanta nu ai cum sa evaluezi, sa masori, munca angajatului respectiv. Afli mai multe despre indicatorii de performanta in acelasi DVD ,,7 pasi pentru a construi o echipa fantastica”.

Ce nu poti cumpara cu banii? Fara iubire, sanatate etc. Fara iubire, sanatate etc. Vreau un raspuns creativ.

R: Raspunsul meu deloc creativ: tot ceea ce este gratuit nu poti sa cumperi cu bani. 🙂

Care e cea mai importanta calitate a unui business leader?

R: Sa fie dispus sa serveasca. Sa inspire – ca sa inspiri oamenii de langa tine, trebuie sa ai ceva special in tine. Investeste in tine ca sa poti sa inspiri mai departe. Iar puterea ta e, de fapt, puterea echipei. Nu exista un lider fara o echipa, cum nu exista o echipa fara un lider 🙂

De cati bani ai nevoie pentru a incepe o afacere?

Depinde de afacere. Coaching4You a pornit cu 300 euro, iar in alte afaceri am intrat din start cu 50.000 euro.

Depinde si de nivelul la care vrei sa faci afacerea din start. Sunt oameni care nu pornesc cu minic altceva, decat cu cunostintele lor. Daca as stii exact domeniul, as putea sa vin cu cifre mai concrete. 🙂

Care sunt primii pasi ai tinerilor in cariera?

3 pasi: educa-te, educa-te, educa-te. Citeste o carte pe saptamana. Cartile sunt cele mai bune surse de educare. Educa-te si in 5 ani nu vei mai avea nevoie de sfaturile mele pentru nimic. 🙂

Multumesc tuturor celor care au trimis intrebari folosind #AskLorand. Daca ai o intrebare la care vrei sa raspund in urmatorul video, astept sa o scrii pe Facebook, folosind #AskLorand.

Pana la urmatorul video, mult succes!

Lorand (care raspunde la intrebarile tale) Soares Szasz